Gazdaság

Pogátsa: Obama a válság problémáinak elfedésén dolgozott

A 2008-as válságkor került pozícióba és – a makroszámokat megnézve – látszólag sikerrel is kezelte a krízist. Ám a dolgok mögé pillantva az látszik, hogy a válságkezelést követően nem tett rendet igazán maga után - fejtegette Obama nyolc évét Pogátsa Zoltán közgazdász.

Kormányváltás küszöbén állnak Amerikában, így érdemes végigfutni Obama elmúlt két ciklusának gazdaságpolitikáját. A makroszámok azt mutatják, hogy a válságot sikerrel kezelte a 2008-ban megválasztott demokrata vezetés. Jó ideje nincs már recesszió, nőtt a foglalkoztatottak száma és a munkanélküliség is elfogadható szintre csökkent.

Első látásra ez mind szép és jó, de ha a dolgok mögé nézünk, akkor kicsit árnyaltabbá válik a kép. A kormány válságkezelése arról szólt, hogy adósságból keltettek keresletet a gazdaságban. Ez egy megszokott gazdaságpolitika, ám elmaradt az a fontos lépés, hogy miután a recesszióból ismét növekedésnek indul a gazdaság, az államnak le kell építenie a válság alatt keletkezett adósságállományt, véli Pogátsa.

Szerinte ha az egészet össze akarnánk foglalni, azt mondhatjuk, hogy az Obama-kormányzat és a jegybanki vezetők, akik ez idő alatt a FED-et vezették, 8 év alatt egyfajta “elfedését” végezték a válságnak. Mind a két oldalról keresletélénkítéssel próbálták túlélni ezeket az éveket. Az igazán komoly szerkezeti változások nem történtek meg ez idő alatt, és egyébként rendkívül fenntarthatatlan az a pálya, amit az Egyesült Államok befutott.

Gyakorlatilag egy folyamatos eladósodás és a veszélyes eszközök fenntartása árán jött létre a mostani enyhe növekedés és a foglalkoztatás javulása. Ahogy az Európai Unió válságkezelése nem volt egy fenntartható stratégia, azt gondolom, hogy az Egyesült Államokban sem ez történt meg, és ezért én arra számítok, hogy bizony a következő években vissza fog térni az a válság, amelyet 2007-2008 után igazából csak eltussoltunk, mondja a közgazdász.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik