Pénzügy

Így fényezi magát az MNB

24.hu
24.hu

2017. 03. 02. 10:49

Korábban a témában:

Az MNB a 2012-es veszteséget követően az elmúlt négy évben végig nyereséges volt: az előző év kimagasló nyeresége után a jegybank eredménye 2016-ban is magas szintet ért el, meghaladta az 54 milliárd forintot. A nyereség kialakulásában a kamatkiadások folytatódó csökkenése mellett a korábbi éveknél mérsékeltebb, de továbbra is jelentős a realizált árfolyameredmény, illetve a pénzügyi műveletek nyeresége játszott szerepet – derült ki a jegybank közleményéből.

Az egyes intézkedések hatása

A törvényben szereplő céljai, ezek közül is kiemelten az inflációs cél elérése érdekében hozott jegybanki döntések 2016-ban is jelentős szerepet játszottak az eredmény kedvező alakulásában. Egyrészt az inflációs cél elérése érdekében indított kamatcsökkentési ciklus folytatása jelentősen mérsékelte a jegybank kamatkiadását is. Másrészt a pénzügyi stabilitás növelése és a monetáris politika mozgásterének kibővítése érdekében végrehajtott önfinanszírozási program és a lakossági devizahitelek forintosítása a jegybankmérleg szűkülésén keresztül járult hozzá a kamatkiadások csökkenéséhez, miközben az intézkedésekkel járó devizaeladások a realizált árfolyameredményt is javították. Végül az alapkamat hosszabb távú stabilitását célzó eszköztár-átalakítás is a nemkonvencionális monetáris lazítás eredményeként az MNB kamatkiadásának további csökkenésének irányába hatott – közlik.

Az említett jegybanki intézkedések hatásai között érdemes kiemelik még a lépések külső sérülékenységet csökkentő hatását is. A devizahitelek forintosítása és az önfinanszírozási program ugyanis nagyban hozzájárultak Magyarország 2016-os felminősítéséhez, és így végső soron a kockázati felárak és a magyar adósság finanszírozási költségének csökkenéséhez is, ami a költségvetés egyre alacsonyabb kamatkiadásában és a magánszektor mérséklődő kamatterhében is tetten érhető- fejtik ki.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.