Gazdaság
Budapest, 2017. január 23.
Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke a Lámfalussy-konferencián a budapesti Marriott hotelben 2017. január 23-án.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Orbán Varga Mihályt megalázta, Matolcsyt istenítette

Matolcsy-Varga: 10-2. Orbán a jegybankelnökre bízta azt a munkát, amelyből a jövőbeli gazdaságpolitika vezérfonala született. Varga odabökött egyet utódjának, de egy keddi rendezvény igen nehéz lehetett neki.
Korábban a témában:

Talán soha ennyire szembetűnő nem volt, hogy hiába ő a gazdasági miniszter lassan négy éve, Varga Mihály továbbra is csak másodhegedűs lehet Matolcsy György mögött a gazdaságpolitikai, gazdaságstratégiai ügyekben Orbán Viktor szemében, mint kedden, amikor mindhárman felszólaltak egy konferencián. (A mondanivalójukról és arról, hogy mi várható a közeljövőben, itt írtunk bővebben.)

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara rendezvénye a miniszterelnök előadásával zárult.

A kormányfő körülbelül tízszer nyúlt vissza beszédében azokhoz a kifejezésekhez, megoldási javaslatokhoz, amelyeket Matolcsy használt a felszólalásában, és többször látványosan helyeselt is.

Versenyképességi fordulatra van szükség; félő, hogy megragadunk a közepes fejlettségű országok csapdájában; nem ülhetünk a babérjainkon, többre van szükség annál, mint amit eddig elértünk; a jegybankelnök úr helyesen mondta, hogy minden munka jobb annál, mint ha nincs munka – csak néhány példa arra, mennyire egy húron pendült a rendezvényen Orbán és a “jobb keze”.

A miniszterelnök a hallgatóságot alkotó üzletembereknek melegen ajánlotta, hogy forgassák azt a tanulmánykötetet, amelyet az ő, illetve a kormány felkérésére a Matolcsy-vezette jegybank szakértői állítottak össze a gazdasági teendőkről. A Versenyképesség és növekedés című kötetben leírtak képezhetik a jövőbeli gazdaságpolitika vezérfonalát – tette világossá Orbán.

Az iparkamara rendezvényén. Fotó: 24.hu / Fülöp Dániel Mátyás

Ilyen kézikönyvet általában a mindenkori gazdasági minisztérium szokott készíteni, a szaktárca véleményére szokott támaszkodni a kormányzat, kevésbé a jegybankéra. Ezt megelőzően volt is két ilyen vezérfonal, az első és a második Széll Kálmán-terv, azokat a gazdasági minisztériumban készítették elő, de akkor (2011-ben és 2012-ben), amikor annak vezetője még Matolcsy volt.

Ezzel szemben Varga nevét talán ha kétszer említette Orbán pozitív felhanggal.

Kiemelte, hogy Varga vezetésével állították fel tavaly nyáron a gazdasági kabinetet, amely segíthet felgyorsítani a kormányzati döntéshozatalt, illetve hogy a hazai buszgyártás megerősítésén tesztelik az iparpolitikát.

A teremben ülők azt azonban megfigyelhették, hogy noha Varga volt kijelölve a hallgatóságtól érkező kérdések megválaszolására, Orbán a kérdezz-felelek zárószakaszban nem igazán engedte szóhoz jutni gazdasági miniszterét. Sőt, legalább egy olyan eset is volt, amikor azt érzékeltette, hogy nem értenek egyet: elhangzott, hogy Varga időnként arról győzködi a kormányfőt, hogy érdemes lenne devizakötvényt eladni, ezzel szemben Orbán azt erőlteti, hogy lehetőség szerint forintban adósodjon el a magyar állam.

Érzékelhető volt a feszültség Varga és Matolcsy között abban is, hogy a minden siker mögött saját magát látó Matolcsy után felszólaló Varga előadásában odaszúrt egyet elődjének.

A jegybankelnök azt bizonygatta, hogy amikor ő volt a gazdasági miniszter, akkor volt költségvetési fordulat Magyarországon, aztán amikor MNB-elnök lett, jött a monetáris politikai és növekedési fordulat is. Varga az előadása elején azonban arról beszélt, valóban voltak gazdasági fordulatok az országban, de főként 2013 óta, amióta ő a gazdasági miniszter.

Az elmúlt években rendre arról lehetett hallani, hogy mennyire nem kedveli egymást az inkább pragmatikus megközelítésű Varga és a fantasztának – hízelgőbben: távlatokban gondolkodónak – tartott Matolcsy. Az ezeket feszegető kérdéseket a két vezető udvariasan igyekezett elsimítani, nemlétezőnek beállítani a közvélemény előtt, de a keddi konferencián történtek után még kevésbé kérdéses, van-e feszültség a gazdasági miniszter és a jegybankelnök között.

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

A cikkhez ide kattintva szólhatsz hozzá.
Image: 73915164, Az orsz·g tort·i 2019-ben., Place: Budapest, Hungary, Model Release: No or not aplicable, Property Release: Yes, Credit: smagpictures.com
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.