Pénzügy

Hitelminősítés – Pénteken vizsgálja a magyar államadós-osztályzatot a Moody’s

24.hu
24.hu

2017. 03. 02. 12:05

Korábban a témában:

A nemzetközi hitelminősítő 2017-re szóló menetrendjében a március 3-ára kitűzött felülvizsgálat lesz a szuverén magyar adósosztályzat első idei értékelése a cég részéről. A Moody’s – ha végrehajt bármilyen módosítást – a kialakult gyakorlatnak megfelelően várhatóan péntek éjjel, az európai és az amerikai piac zárása után jelenti be döntését Londonban.

A cég az általa alkalmazott felülvizsgálati eljárásrend alapján az idei évre is három időpontot jelölt ki: felülvizsgálati menetrendjében Magyarország a pénteki időpont után július 7-én, végül október 20-án kerül sorra.

Londoni pénzügyi elemzők az idei első, pénteki felülvizsgálati időpontra nem várják módosítás bejelentését a Moody’s részéről.A TD Securities globális befektetési tanácsadó cég londoni részlegének e hétre szóló előrejelzésében a ház feltörekvő piacokkal foglalkozó elemzői kiemelték, hogy a Moody’s alig néhány hónapja, tavaly novemberben emelte vissza a magyar államadós-besorolást a befektetési ajánlású kategóriába, stabil kilátású “Baa3” osztályzatot megállapítva a magyar szuverén kötvénykötelezettségekre. A TD Securities londoni elemzői szerint valószínűtlen, hogy a hitelminősítő ilyen rövid időn belül újabb módosításról döntene.

A Moody’s és a többi hitelminősítő számára nem is kötelező, hogy a kijelölt felülvizsgálati időpontokban bármilyen lépést bejelentsenek.

Az Európai Unió által a globális pénzügyi válság után életbe léptetett szabályozás alapján – hacsak azonnali minősítési lépést igénylő rendkívüli fejlemény nem történik – a hitelminősítők az általuk előre meghatározott, Brüsszelnek benyújtott időpontokban hajthatnak csak végre adósosztályzati lépéseket EU-államadósok esetében. A szabályozás azonban arra nem kötelezi a cégeket, hogy a kijelölt napokon ténylegesen módosítsák is a menetrendben sorra kerülő szuverén EU-adósok besorolásait vagy az osztályzatok kilátását.

November fordulópont volt

A Moody’s tavaly november 4-én emelte vissza a befektetési ajánlású kategóriába a magyar államadós-besorolást, egyebek mellett azzal a véleményével indokolva a lépést, hogy a magyar kormány elkötelezett az államadósság-teher csökkentése mellett, javul a magyar szuverén adósságállomány szerkezete és ezáltal csökkent a magyar gazdaság külső sérülékenysége.

A magyar államadósságra novemberben megállapított “Baa3” besorolás a Moody’s osztályzati módszertanában a befektetésre ajánlott kategória alapszintje, és azonos a másik két nagy hitelminősítő, a Standard & Poor’s és a Fitch Ratings által Magyarországra érvényben tartott “BBB mínusz” hosszú távú besorolással.

Már befektetésre ajánlanak

A Moody’s novemberi felminősítése óta a három piacvezető nemzetközi hitelminősítő mindegyike a befektetésre ajánlott osztályzati sávban tartja nyilván Magyarországot. A Standard & Poor’s tavaly szeptemberben, a Fitch Ratings már májusban átsorolta a befektetési ajánlású kategóriába a magyar államadósságot.

A Standard & Poor’s és a Fitch felminősítései nyomán az intézményi befektetők szempontjából Magyarország már a Moody’s hasonló novemberi döntése előtt is befektetésre ajánlott szuverén adósnak számított. A nemzetközi gyakorlat alapján ugyanis a befektetési társaságok általában két hitelminősítő osztályzatát veszik figyelembe annak meghatározásához, hogy egy adott szuverén vagy kereskedelmi adós besorolását befektetésre ajánlottnak tekintik-e, vagy sem.

  • Magyarország idei államadós-besorolásainak felülvizsgálati sorozatát a Standard & Poor’s kezdte múlt pénteken, változatlan stabil kilátással megerősítve Magyarország államadós-besorolását.
  • A Standard & Poor’s két felülvizsgálati időpontot tűzött ki 2017-re: legközelebb augusztus 25-én vizsgálja ismét a magyar adósosztályzatokat.
  • A Fitch Ratings szintén két idei dátumot határozott meg: május 12-én, majd november 10-én végzi el a magyar államadós-besorolások értékelését.
Developing programming and coding technologies. Website design. Programmer working in a software develop company office.
Legyél te a címlaposunk!
Mondd el véleményed és nyerj!
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

U.S. President Donald Trump listens during a discussion at the Generation Next forum in the Eisenhower Executive Office Building in Washington, D.C., U.S., on Thursday, March 22, 2018. Trump today took his boldest step to level the economic playing field with China, ordering sweeping tariffs on Chinese goods in a move that could escalate already tense trade relations between the worlds two biggest economies. Photographer: Andrew Harrer/Bloomberg via Getty Images
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.