Pénzügy
lakástakarék (lakástakarék)

Lakástakarék: nem csökken az állami támogatás

Tamásné Szabó Zsuzsanna
Tamásné Szabó Zsuzsanna

újságíró. 2017. 02. 28. 16:22

Korábban a témában:

Olyan pletykát hallottunk, hogy esetleg szerdától, március elsejétől lecsökkenhet a lakástakarékokhoz adott állami támogatás mértéke, és hogy emiatt érdemes még kedden S.O.S. szerződni. Tavaly ilyenkor is voltak olyan hírek, amelyek szintén arra utaltak (a NOK-kal összefüggésben), hogy esetleg csökkenhet az állami támogatás a lakástakarékoknál.

Megkérdeztük az OTP-t, igaz-e ez a híresztelés. A lakástakarékot is forgalmazó banktól a következő felvilágosítást kaptuk:

A lakástakarék-pénztárak állami támogatásáról jogszabály rendelkezik: Az 1996. évi CXIII. törvény és a 215/1996. Kormányrendelet. Ezek határozzák meg az állami támogatás mértékét, összegét és minden egyéb, az állami támogatással kapcsolatos előírást. Ebben módosítás az elmúlt időszakban nem volt, így továbbra is 30%, magánszemélyek által legfeljebb évi 72 ezer forintos állami támogatás jár a betétbefizetésekre. Ez a mérték és összeg 2003. április 1-e, azaz mintegy 14 éve változatlan.

Lakástakarékot érintő változás legutóbb tavaly év végén volt, a bürokráciacsökkentés jegyében a kiutalási időszak és a felmondási idő 2 hónapra csökkentésével. Ennek az átvezetésére is fél éves felkészülési időt kaptak a lakástakarékok: új szerződéses módozatokat kell engedélyeztetnünk, melyek 2017.07.01-től értékesíthetőek. Az állami támogatás – ahogy a mostani módozatainknál is – az új módozatoknál is 30% lesz.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.