Pénzügy

Jön a NOK – de mi célból?

lakástakarék (lakástakarék)
lakástakarék (lakástakarék)

Pár hete hallani híreket a Nemzeti Otthonteremtési Közösség (NOK), azaz egy állami lakástakarék kassza létrehozásával kapcsolatban. Az indok az új lakásépítések ösztönzése lenne. Mintha a mostani lakástakarék-pénztári (LTP) megtakarításokat nem lehetne új lakások építésre felhasználni.

Vajon miért érzi most hirtelen úgy a kormányzat, hogy konkurenciát kell állítania az egyébként prosperálóan működő banki hátterű lakástakarék pénztáraknak? Vagy éppen ezért? Lehet, hogy az a folyamatosan növekvő megtakarított pénztömeg, amit a lakosság a 30 százalékos állami támogatással kiegészítve ezeken a számlákon tárol, jól jönne az állami büdzsének is – még ha átmeneti pénzforrást biztosítana is? – teszi fel a bizonyára mindenki fejében felmerült kérdéseket az EliteFinance pénzügyi tanácsadócég.

Bizonyára hasznos dolgokra lehetne felhasználni, esetleg valamilyen előnyt kovácsolni vele vagy belőle. Nem a magánnyugdíj-pénztári megtakarítások példája ismétlődik meg még egyszer, de mégis egy kicsit bizalmatlanul várjuk a tervezetet – tették hozzá.

Mi változna és mi nem?

Az előzetes információk szerint a támogatás mértéke (30%) nem változna, azonban nagyobb éves maximális állami támogatást lehetne utána igénybe venni amennyiben több pénzt takarítunk meg. És a számlán lévő megtakarítást kizárólag új lakás építésére lehetne felhasználni.

Tapasztalatunk szerint nem volt igazán korlát a személyenként havi 20 ezer forintban maximalizált megtakarítható összeg azoknak, akik többet szerettek volna félretenni. Az LTP-számla ugyanis minden családtagra és egyenes-ági rokonra megköthető és össze is vonható. Nem ritka a családon belüli 4-5 db szerződés sem. Ráadásul nincs kötöttség, használt lakás vételére, felújítására, hitel előtörlesztésre is felhasználható – hívta fel a figyelmet a cég pénzügyi elemzője, Pálmai Viktor.

A fő kérdés szerinte az, hogy az állami konkurencia megteremtése után vajon egyenlők maradnak-e a versenyfeltételek. Minden eshetőségre felkészülve azt javasolják, hogy aki szándékozik élni ezzel a támogatott megtakarítási lehetőséggel, az mielőbb kösse meg a szerződését, amíg a jelenlegi feltételekkel megteheti.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik