Pénzügy

30 ezer CSOK-os szerződést köthettek tavaly

Szabó Sándor MSZP-s országgyűlési képviselő Varga Mihály nemzetgazdasági minisztert kérdezte arról, hogy eddig (=2017 január 31-ig) hány CSOK-os szerződést kötöttek meg.

Külön kíváncsi volt arra, hogy:

  • Mennyi háromgyerekes CSOK-szerződést kötöttek meg eddig, megyékre lebontva új, valamint használt lakás támogatásához?
  • Mennyi egyéb CSOK-szerződést kötöttek meg eddig megyékre lebontva új, valamint használt lakás támogatásához?

A választ nem Varga Mihálytól kapta, hanem a nevében Tállai András miniszterhelyettestől, és nem egészen arra kapott választ amit kérdezett. Tállai tájékoztatásában nincs pl. megyei bontás, mert ilyen adatokkal nem rendelkezik az NGM. És a számok csak 2016-ra vonatkoznak. A tájékoztatás szerint:

  • A három- vagy többgyermekes családok 2016 . január 1. és 2016. december 31-e közötti időszakban 3 915 szerződést kötöttek családi otthonteremtési kedvezmény igénybevételére új lakás építése, vásárlása céljából . Használt lakás vásárlására 3 726 szerződést kötöttek.
  • Ugyanezen időszakban új lakás építésére, vásárlására 6 349, használt lakás vásárlására 16 039 szerződést kötöttek összesen a gyermeket nevelő vagy vállaló családok.

Nem világos, hogy a válasz második része “egyéb” CSOK-e, ahogy a kérdés szólt, vagy “összesen” CSOK-e. Ha egyéb, akkor összesen 30 029 CSOK-szerződést köthettek tavaly. Ha nem, akkor csak 22 388-at.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára, Rétvári Bence az LMP-s Schmuck Erzsébet írásbeli kérdésére februárban azt írta, összesen 36 ezer család vehette igénybe a CSOK-ot az indulás, vagyis 2015 júliusa óta. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára, Novák Katalin pedig még korábban, december végén 34 500 igénybevételről tájékoztatott, szintén a bevezetés óta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik