Pénzügy
Budapest, 2011. augusztus 1.
Álláskeresők várakoznak a Budapest Főváros Kormányhivatala Munkaügyi Központjának Baross utcai kirendeltségében. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közlése szerint a munkanélküliségi ráta 2011. második negyedévében az első negyedévi 11,6 százalékról és az egy évvel korábbi 11,1 százalékról 10,8 százalékra csökkent.
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Elképedsz, ha megtudod, mennyi ideig tart Németországban a munkanélküli ellátás

Ember Zoltán
Ember Zoltán

újságíró. 2017. 02. 27. 16:15

Korábban a témában:

Németországban a német állampolgárokra vonatkozó munkanélküli ellátás alapjai több mint tíz éve nagyjából változatlanok. Bár tavaly decemberben szigorítottak a rendszeren, többek között szűkítették az európai bevándorlók hozzáférését a munkanélküliségi ellátásokhoz, de a rendszer alapjait nem érintették.

Németországban a munkanélküli segély időtartama életkorhoz kötött, 6-24 hónapig járhat. Magyarországon egységesen 3 hónap. Németország:

  • a munkanélküli ellátás időtartama 50 éves korig maximum 12 hónap lehet, ha az elmúlt öt évben összesen legalább 24 hónap munkaviszonyod volt
  • 50 éves kor után már 24 hónapig is kaphatod a munkanélküli segélyt
  • a munk­a­nél­küli segély összege a munk­a­né­lkü­lisé­get megelőző átlag nettó fizetés 60 százaléka, egy vagy több gyer­mek ese­tén 67 százaléka
  • ha valakinek nem jár a munkanélküli ellátás, havi minimum 700 eurós támogatást kaphat az államtól egyéb jogcímeken (Wohngeld, Kinderzuschlag, Sozialhilfe)

Magyarország:

  • a munkanélküli ellátás (2012-től álláskeresési járadék) időtartama egységesen 3 hónap, ha az elmúlt három évben 360 napig megszakítás nélkül dolgoztál (ha akár csak egyetlen nap is hiányzik, ugrik a járadék)
  • 58 éves kor után is csak 3 hónapig jár az ellátás
  • a járadék összege a munk­a­né­lkü­lisé­get megelőző átlagos bruttó járulékalap 60 százaléka
  • ha valakinek nem jár álláskeresési járadék, más jogcímeken kaphat támogatást, de ekkor is igazolnia kell, hogy legalább 200 munkaviszonyban töltött nappal rendelkezik, az álláskeresővé válását megelőző 4 évben

Az Európai Unió 27 országából Magyarországon folyósítják a legrövidebb ideig a munkanélküli segélyt.

Szakértők szerint a három hónap semmire sem elég, nagyon ritka az az eset, hogy valaki ennyi idő alatt találjon magának megfelelő állást.

A válság alatt és után az európai országok inkább fenntartották vagy éppen erősítették a szociális védőhálójukat. Magyarország volt az egyetlen kivétel.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Németh Sándor: Előfordult, hogy a szocialisták zsaroltak

Kommentek

THE ASSASSINATION OF GIANNI VERSACE: AMERICAN CRIME STORY "The Man Who Would Be Vogue" Episode 1 (Airs Wednesday. January 17, 10:00 p.m. e/p) -- Pictured: Edgar Ramirez as Gianni Versace. CR: Jeff Daly/FX
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.