Gazdaság

Soha ennyien nem dolgoztak Magyarországon, de sajnos csak papíron

November és január között 198 ezer munkanélküliről számolt be a statisztikai hivatal, ami bő 80 ezer fős létszámcsökkenést jelent az előző év azonos időszakához képest. A KSH szerint 4 millió 401 ezren dolgoztak, a munkanélküliségi ráta 4,3 százalékra mérséklődött a november-januári időszakban, ami rekord.

A Portfolió arra hívja fel a figyelmet, hogy az állami statisztikában szereplő 4 millió 401 ezer munkavállaló valóban nagyon szép adat, csak ha összevetjük a hazai nyílt munkaerőpiacon foglalkoztatottakkal (4 millió 76 ezer), akkor van egy jelentős eltérés közöttük. Ennek az az oka, hogy a piacon a 198 ezer munkanélküli mellett legalább 117 ezer külföldi telephelyen dolgozó és 208 ezer közmunkás (azaz bújtatott munkanélküli) van.

Ha őket is beleszámolnánk a munkanélküliségi rátába, akkor 4,3 százalék helyett 11,3 százalék lenne a munkanélküliség – számolta ki a 444.hu.A KSH egyébként azt tekinti munkanélkülinek, aki a felmérés készítésekor az adott héten nem dolgozott, és nincs is olyan munkája, amelyből átmenetileg hiányzott, emellett igaz rá, hogy a kikérdezést megelőző négy hét folyamán aktívan keresett munkát és két héten belül munkába tudott volna állni, ha talált volna megfelelő állást.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik