Pénzügy
idős néni, nyugdíjas, nyugdíj (Array)

Utánajártunk, hány halott után vesznek fel magyar nyugdíjat Ukrajnában

24.hu
24.hu

2017. 02. 20. 11:16

Korábban a témában:

Egy nagy visszhangot kiváltott, nyugdíjról szóló cikkünk kommentelője szerint ahelyett, hogy a cikkben ilyen hülyeségekkel foglalkozunk, annak kellene utánajárnunk, hogy holt lelkek vesznek fel magyar nyugdíjat Ukrajnában.

A kommentelő úgy tudja, több ezer lehet azoknak a halottaknak a száma, akik után rokonaik továbbra is felveszik a magyar állam által folyósított nyugdíjat Kárpátalján, és szerinte ez az igazi sztori, amivel foglalkoznunk kellene. Intését komolyan vettük, és megkérdeztük a nyugdíjbiztosítót, hogy mi igaz a történetből, egyáltalán hány személynek folyósít nyugdíjat a magyar állam Ukrajnában.

Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság válasza szerint a magyar állam senkinek nem folyósít nyugdíjat Ukrajna területére.

Azt írták, az Ukrajnával hatályban lévő kétoldalú egyezmény alapján csak azon ukrán és magyar állampolgárok lehetnek jogosultak nyugellátásra, akik életvitelszerűen Magyarországon élnek. A magyar nyugdíjrendszer ugyanis nem állampolgársághoz, hanem biztosítási jogosultsághoz kötött. Vagyis az – állampolgársági törvény alapján honosított – ukrajnai magyarok csak akkor kapnak nyugdíjat, ha életvitelszerűen Magyarországon élnek, nem elég a magyar lakcím kártyájuk.

A jogalap nélkül kifizetett nyugdíj egyébként adók módjára behajtható tartozásnak minősül. Ez azt jelenti, hogy ha valaki a valóságnak meg nem felelő adatközlés, nyilatkozat alapján jogszerűtlenül vesz fel nyugdíjat, akkor a pénzt az ellátás megállapításának időpontjáig visszamenőlegesen, 5 éven belül vissza lehet követelni tőle.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.