Gazdaság

A nyugdíjasoknak is fizetni kellene egészségügyi alapdíjat

Ember Zoltán
Ember Zoltán

újságíró. 2017. 02. 08. 09:23

Korábban a témában:

Telt házas terem, és viszonylag élénk vita mellett zajlott le a hazai egészségügy égető kérdéseiről rendezett konferencia kedden, a Millenium Intézet szervezésében. Sajnos Ónodi-Szűcs Zoltán, egészségügyi államtitkár az utolsó percben elhárította a felkérést, de ehhez már hozzászokhattunk – mondta a szervező képviseletében Pulai András, arra utalva, hogy a kormány képviselői rendszerint lemondják a hasonló, szakmai konferenciákat.

Andor László rövid felvezetőjében siralmasnak nevezte, hogy tavalyhoz képest újabb három hellyel hátrébb került Magyarország az Európai Egészségügyi Fogyasztói Index rangsorában, amely arra volt elég, hogy hazánkat még a sereghajtó Görögország is leelőzze. Eközben a csehek elérték a nyugat-európai országok szintjét. A 35 ország egészségügyi ellátását összevető lista elején Hollandia és Svájc stabilan őrzi vezető helyét, mi a 30. helyre csúsztunk vissza. Azért szerveztek konferenciát, hogy szakérőkkel megvitassák, hogyan lehetne javítani a helyzeten, mondta.

Fotó: 24.hu / Fülöp Dániel Mátyás

Lantos Gabriella a Róbert Magánkórház operatív igazgatója azzal kezdte előadását, hogy szerinte

az egészségügy jól ismert problémáit egy év alatt meg tudná oldani a kormányzat.

Lantos korábban élénken kritizálta az orvosbárókat az Indexnek írt elemzésében, amellyel nagy vihart kavart. A cikkben diagnózist adott, most megoldási javaslatokat is mondott, ezért elsősorban az ő előadását ismertetjük részletesebben.

Lantos arról beszélt, hogy:

  • van elég forrás az egészségügyben, csak nem jól osztják el,
  • a jelenlegi rendszer fenntartása – azaz az átalakítások akadályozása – az orvosbárók érdeke.

Szerinte a problémákat egy, a szakma többsége által elfogadott modellel (copayment) lehetne orvosolni leginkább. Ennek lényege, hogy egységes alapdíjat kellene bevezetni, mert a jelenlegi társadalombiztosítás az alkalmazottakra terheli az egészségügy fenntartásának költségeit, amely a társadalom elöregedésével fenntarthatatlanná válik.

Az általa javasolt átalakítás fontos eleme, hogy az egészségügyi alapdíjat a nyugdíjasok is fizetnék, nemcsak az alkalmazottak.

Jelenleg többek között a tanítónők, az állami hivatalnokok vagy a multicégek és más cégek alkalmazottai finanszírozzák döntően az egészségügyet – fogalmazott Lantos, ellenben a nyugdíjasok, kismamák, kiskorúak, vállalkozók, 7110 forintos egészségügyi szolgáltatási díjat fizetők potyautasnak tekinthetők. Számításai szerint a rendszer fenntartásához évi 6 millió befizetőre lenne szükség, és a nettó jövedelemből vonnák le az alapdíjat, mondta.

Arról, hogy pontosan mennyi lenne az alapdíj, illetve a javaslat további részleteiről bővebben ebben a cikkünkben olvashat >>

Fontos a kiegészítő biztosítás

Lantos szerint az egységes egészségügyi alapdíjért cserébe minden biztosítottnak egészségügyi alapcsomag járna. Aki ennél többet, minőségibbnek vélt orvosi vizsgálatot szeretne, kiegészítő biztosítást köthet. Lantos a szabad orvosválasztást azért venné ki az alapcsomagból, mert szerinte ez csak Budapesten probléma, vidéken nagyon szűk körben vagy egyáltalán nem lehet válogatni az orvosok között. Hozzátette: az, hogy milyen orvosi szolgáltatások tartoznának az alapcsomagba (prevenció, diagnosztika, rehabilitáció, sürgősségi ellátás, stb.) további szakmai kidolgozást igényelnek.

Az alapdíjas rendszer megszüntetné annak a lehetőségét, hogy

  • az orvosok, akik az állami ellátásban dolgoznak, vállalkozók legyenek, azaz magánkórházban is dolgozhassanak (miközben használják az állami infrastruktúrát). Az állam bérleti szerződéseket kötne az eszközeire, ingatlanjaira a magánkórházakkal.
  • annak az orvosnak, aki maradna az állami ellátásban, viszont nagyon sok fizetést, nettó 1 és 2 millió forint közöttit kellene kapnia, de legalább a csehek fizetési szintjét el kellene érnie, mondta. Értelemszerűen az ápolók fizetését is jelentősen meg kellene emelni.

Lantos Gabriella kifejtette: az egészségügyi rendszer átalakítását érdeksérelem nélkül nem lehet megúszni. Ha nincs átalakítás, akkor nincs miből bért fizetni, mondta. A helyzet olyan súlyos, hogy csak radikális amputációval gyógyítható, és a kormány akár egyetlen év alatt jó irányba állíthatná az egészségügyet, mondta.

A hálapénz bűncselekmény

Lantos bűncselekménnyé minősítené a hálapénzt, annak adását és kapását is. Úgy vélte, a magyar egészségügyben dolgozó orvosbárók évente sok millió forint adózatlan jövedelemhez jutnak a hálapénznek és a mostani rendszer feudális viszonyainak köszönhetően. Korábban azt nyilatkozta az ATV-nek, hogy szerinte 30 ezer orvosból 3-5 ezer orvosbáró lehet, akik éves szinten, fejenként 12-100 millió forint „mellékesre” tesznek szert a hálapénzből.

További probléma, hogy a hazai kórházi rendszer széttagolt, nem hatékony, minden orvosbáróra jut egy műtő, egy kórházi részleg.

A sürgősségi ellátásban 6 ezer orvosnak kellene lennie, de csak 1300 gyógyít. Ráadásul a rendszer sajátosságai miatt egy 36 órája talpon lévő, ügyeletes bőrgyógyász rezidens is dönthet egy belgyógyászati műtétről

– mondta. A széttagoltságot kiválóan fel lehetne mérni, és tervgazdaság útján, a települések egyéni egészségügyi, közlekedési jellemzőihez mérten országosan átalakítani.

Fotó: 24.hu / Fülöp Dániel Mátyás

Lantos előadása élénk vitát kavart, a megszólalók egy része kétségbe vonta javaslatait. Székely Tamás (volt egészségügyi miniszter, Kelen kórház) szerint a nyugdíjasokra nem kellene további terheket róni, mert nem bírják el. Mások úgy vélték, a kiegészítő biztosítás miatt csökkenhet a betegek hozzáférése az állami ellátáshoz, mert a vidéki orvosok is a fővárosba fognak jönni a magasabb bér reményében az általános orvoshiány közepette.

Egy, a közönség soraiból felszólaló hölgy úgy vélte, a kiegészítő biztosítás már most is létezik, úgy hívják, önkéntes egészségpénztár. A Lidl, a General Electric, a CIB bank komoly egészségpénztári portfólióval csábítja magához a munkavállalókat. Erre az a felvetés érkezett, hogy a magánpénztárak részesedése nagyon kevés, illetve azokat a vizsgálatokat csinálják meg, amelyeket az állam amúgy is megcsinál a társadalombiztosítás alapján.

A hálapénzzel kapcsolatban is élesen megoszlottak a vélemények. Volt, aki felhozta a Professzorok Batthyány Körének állásfoglalását, miszerint a hálapénz tartja fenn az orvosbárók hatalmát, és amelyből a többi orvos döntő többsége egyáltalán nem részesül. Másvalaki szerint a hálapénzt nem lehet betiltani, mert azonnal összeomlana a rendszer.

Kincses Gyula (volt EÜ államtitkár) egyetértett Lantossal abban, hogy az utolsó órában vagyunk, szerinte a rendszer a jelenlegi formájában egy

„kollektív hazugságra épített Patyomkin paraván”.

Ugyanakkor a Lantos által említett modell csak egy modell a sok közül, e mellett számos más módon át lehetne alakítani az egészségügyet. Szerinte ugyanakkor pénz is kell ehhez, nem elég csak az elosztást megreformálni. Bár el kell ismerni, hogy a mostani kormány több pénzt rakott az egészségügybe, mint az előzőek, az átfogó átalakítás elmaradt. Szerinte amíg nem alakítják át a széttagolt kórházi rendszert, nem érdemes pénzt beleölni a rendszerbe, mert az “kifolyik, mint a víz a lyukas tömlőből”.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Vladimir Putin, President of Russia, during the opening session of the Paris Peace Forum, an event that is a part of the commemoration ceremonies to mark the centenary of the 1918 Armistice, at the Villette Conference Hall in Paris
The Paris Peace Forum was created to
bring together all actors of global
governance to strengthen multilateralism
and international cooperation. 
On Sunday, November 11, 2018, in Paris, France. (Photo by Artur Widak/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.