Pénzügy

Inflációs para ütötte fel a fejét az EU-ban

inflacio(210x140).jpg (Array)
inflacio(210x140).jpg (Array)

Egyre inkább tartanak az inflációtól az európai kötvénypiacra szakosodott intézményi befektetők, de a legtöbben továbbra is a geopolitikai folyamatokat tekintik a legnagyobb kockázatnak a Fitch Ratings csütörtökön Londonban ismertetett idei negyedik negyedévi felmérése szerint.

Egyre több befektető lát benne kockázatot

A nemzetközi hitelminősítő kimutatása szerint 22 százalékra – az előző vizsgálatban mért arány háromszorosára – emelkedett azoknak az európai kötvénybefektetési cégeknek az aránya, amelyek a következő tizenkét hónapban nagy kockázatnak tartják az infláció visszatérését.

A Fitch szerint öt éve először fordul elő, hogy e negyedéves felmérésekben a megkérdezett alapkezelők nagyobb kockázatnak nevezték az inflációt, mint a deflációt.

A Fitch körkérdésére válaszoló – összesen 6400 milliárd euró kötvénybefektetői tőkét kezelő – alapok 79 százaléka azonban a geopolitikai fejleményeket is az európai hitelpiacokat fenyegető magas kockázatok közé sorolta; ez a vizsgálatba bevont befektetési társaságok messze legnagyobb egyedi csoportja.

A várhatóan magasabb infláció miatt a magyar háztartásoknak is nehezebb lehet. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik