Belföld

A várható infláció miatt nehezebb lesz a magyar háztartásoknak

háztartás (háztartás, főzés, )
háztartás (háztartás, főzés, )

Az infláció várható hatásairól kérdezte a Magyar Nemzet Németh Dávidot, a K&H Bank vezető elemzőjét. Mint ismert, londoni pénzügyi elemzők szerint a magyarországi infláció meredek gyorsulása várható a következő hónapokban. hogyan korábban beszámoltunk róla, Várhegyi Judit, a jegybank főosztályvezetője is arról beszélt, hogy rövid és közép távon is az infláció emelkedésével számol a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

A szakértő szerint az ÁFA-csökkentés lassíthatja az infláció mértékét, de még így is két százalék körüli pénzromlással számol 2017-ben. A lapnak elmondta:arra számít, hogy 2018-ban három százalék fölött lesz a forint vásárlóerejének romlása, a következő éveket meghatározhatja, hogy a minimálbér és a szakmai bérminimum oldaláról jelentkező bérnyomás lecsapódik-e a többi fizetési kategóriában is. Erre nagy esély van, mint a munkaerőpiac túlkeresletes.

Egy ideig a piac még túlkompenzál, aztán…

Németh Dávid szerint az infláció mértékét a világpiaci árak és a nemzetközi környezet mellett az is meghatározhatja, hogy az emberek fejében mikor tudatosodik a drágulás, mert ez bizonyos esetben egy-két éves csúszással is érződhet a fogyasztói árakon, és utólag túlkompenzál a piac. Az elemző a Magyar Nemzetnek úgy nyilatkozott:  az árszínvonal tartós emelkedésével elkerülhetetlenné válik, hogy az

élelmiszerárak nagyobb terhet jelentsenek a háztartásoknak, de hosszabb távon a rezsiköltségek is megugorhatnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik