Pénzügy
SAN FRANCISCO - FEBRUARY 22: A customer shops for produce at a Whole Foods Market February 22, 2007 in San Francisco, California. Whole Foods Market Inc. announced that it plans to purchase Wild Oats Market Inc. for an estimated $565 million in hopes of competing with larger food chains that have started to introduce organic and prepared foods to their inventories. (Photo by Justin Sullivan/Getty Images)

Hatodával drágult egy nagyon fontos termék egy év alatt

Molnár Dávid
Molnár Dávid

rovatvezető. 2016. 12. 08. 12:01

December elején közzétette a novemberi inflációadatokat a Központi Statisztikai Hivatal. A KSH közlése szerint az árak 1,1 százalékkal drágultak az előző év azonos időszakához képest, de érdemes részleteiben is megnézni, hogyan állt össze ez az érték.
Korábban a témában:

A termékeket több főcsoportra bontják (élelmiszerek, ruházkádosi cikkek, szolgáltatások, stb.), ezeknek a súlyozásával érkezik meg az infláció mértéke. Mi most arra voltunk kíváncsiak, hogy melyik az a tíz termék vagy szolgáltatás, ami a leginkább és melyik az a tíz, ami a legkevésbé drágult 2015 novemberéhez képest.

Rekorder: a cukor

Hiába ugyanannyit vesz valaki a cukorból a karácsonyi sütéshez, majdnem ötödével többet kell otthagynia a boltban, mint a tavalyi készülődés során – a termék ugyanis átlagosan 16,3 százalékkal drágult egy év alatt. Mélyebben a zsebükbe kell nyúlniuk továbbá a lottózóknak és az újságokat járatóknak is, de az sem járt jobban tavalyhoz képest (pénzügyi tekintetben), aki dohányzik.

Íme a toplista a legnagyobb mértékben dráguló termékekről:

 1. cukor: 16,3%
 2. tv-előfizetés: 6,2%
 3. újságok és folyóiratok: 5,9%
 4. egyéb hús*: 5,8%
 5. virág, dísznövény: 5,6%
 6. szerencsejáték: 5%
 7. dohányáru: 4,3%
 8. gyümölcslé, zöldséglé: 4,2%
 9. kulturális cikkek javítása: 4,2%
 10. tea: 4%

Ezért fizetjük a pébét?

A csaknem 150 tételes lista legalján a palackos gáz áll, ami tavalyhoz képest 10 százalékkal lett olcsóbb. Valószínűleg az áfacsökkentés miatt került az alsó tízes csapatba a sertéshús is, de a tojáskedvelők is örülhetnek a mostani áraknak.

Jöjjön a második lista azokról a termékekről, amiknek az ára a legnagyobb mértékben csökkent (a termék neve utána  százalék, amennyivel kevesebbe kerül most):

 1. palackos gáz: 9%
 2. tankönyv: 8,8%
 3. sertéshús: 8,2%
 4. televízió: 5,6%
 5. szemétszállítás: 5,3%
 6. számítógép, fényképezőgép, telefonkészülék: 3,6%
 7. tojás: 3,5%
 8. baromfihús: 2,8%
 9. dió, mák, mogyoró: 2,5%
 10. friss zöldség, főzelék: 2%
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Fotó: Bielik István / 24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.