Pénzügy

Nagyot csökkent a cigaretta feketepiaca Magyarországon

cigarettacsempeszet(2)(430x286).png (cigaretta, cigarettacsempész, )
cigarettacsempeszet(2)(430x286).png (cigaretta, cigarettacsempész, )

A GfK által közzétett feketepiaci adatok alapján Magyarországon a cigaretta feketepiac aránya a 2015-ben mérthez képest lényegesen alacsonyabb lett.

A NAV közleménye szerint az adózatlan cigaretta aránya a teljes cigarettapiac százalékában az előző évben mért 10,7 %-hoz képest jelentősen csökkent; 6,4% lett, amelyből 6,2% volt a külföldön – többnyire Kelet-Európában – adózott, és mindössze 0,2% pedig a hamis termék. A feketepiac kínálatában jelentős szerkezeti változás is megfigyelhető: ismét Ukrajna lett az illegális dohánytermékek első számú forrása, míg a Belarusz Köztársaságból származó termékek arányának visszaesése szembetűnő.

A NAV szerint a forgalmazási adatok azt mutatják, hogy a feketepiacról kiszoruló kereslet a legális csatornákba terelődött: az eddigi adatok alapján a 2016. évi legális cigarettapiacon 4 százalékkal magasabb a forgalom, mint a tavalyi év azonos időszakában, és a fogyasztási dohány piaca is növekszik.

Szakértők a csökkenés okait részben makrogazdasági tényezőkre, részben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal erőfeszítéseinek sikerességére vezetik vissza, tehát a kiskereskedelem élénkülése és a mögötte meghúzódó reálbér-emelkedés, valamint a fogyasztásösztönző gazdasági környezet hatása mellett az illegális piac csökkenésének jelentős része a NAV tevékenységének köszönhető

– írják a közleményben.

Az ellenőrzési tevékenység eredményességét tükrözi az adóhivatal szerint, hogy 2016-ban naponta több mint 600 ezer szál illegális piacra szánt cigarettát foglalt le eddig a NAV.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik