Közélet
Budapest, 2016. augusztus 20.
A Magyar Pékség Védjegyével ellátott Szent István-napi kenyér a Magyar Ízek Utcája elnevezésű rendezvényen a budapesti Clark Ádám téren 2016. augusztus 20-án.
MTI Fotó: Marjai János

Vészhelyzetre sincs magyar élelmiszer-tartalék

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2016. 10. 24. 14:18

A Jobbik szerint kellene, hogy legyen.

Megszűnt az ország gazdaságbiztonsági tartaléka. Magyar Zoltán, a Jobbik képviselője szerint ez tarthatatlan, ezért parlamenti határozati javaslatot nyújtott be a

nemzeti gazdaság- és élelmiszer-biztonsági tartalékról szóló szabályozás megalkotásának szükségességéről.

Az ellenzéki politikus anomáliának tartja, hogy az államnak nincs élelmiszer- és ivóvíztartaléka, noha az Alaptörvény, mint jogot biztosítja ezt az állampolgároknak.

Szerinte azonnal lépni kell. Az Országgyűlésnek fel kell szólítania a kormányt, hogy egyeztessen a pártokkal az új gazdasági- és élelmiszer-biztonsági tartalékról szóló koncepcióról, amely biztosítja az állampolgárok alkotmányos jogait.

Ezt követően a kabinetnek olyan törvényjavaslatot kell kidolgoznia, amely a gazdasági lehetőségek és társadalmi igények alapján állandóan biztosítja a nemzeti élelmiszer-tartalékot.

Az élelmiszerek állami készletezése sokáig a Tartalékgazdálkodási Nonprofit Kft. (TIG) dolga volt. A végelszámolás alatt álló cég meglévő stratégiai tartalékait eladják.

Korábban a Magyar Nemzet a vagyonkezelőtől annyit tudott meg, hogy a TIG záróbeszámolója szerint 3 104 322 000 forint értékű készletet (búza, kukorica, liszt, szén, étolaj, vetőmag, cukor, só, gyertya, gyufa, szappan, katasztrófavédelmi eszközök) – a végelszámoló döntése alapján – szükség szerint fokozatosan értékesítik.

A tavalyi brókerbotrányoknál derült ki, hogy a Földművelődésügyi Minisztérium alá tartozó TIG 410 millió forintot bukott a Hungária Értékpapír Zrt. becsődölése miatt.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Stray dogs run in front of the Chernobyl nuclear power plant during a drill organized by Ukraine's Emergency Ministry, 08 November 2006. Emloyees and rescue workers improved their activity in case the "sarcophagus" covering the destroyed 4th power block collapses.
 AFP PHOTO/ SERGEI SUPINSKY / AFP PHOTO / SERGEI SUPINSKY
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.