Pénzügy

Kizárólag egy uniós ügylet elszámolása miatt lett többlet az államháztartásban

Novemberben 2 milliárd forintos többlettel zárt az államháztartás, a tizenegy havi szufficit 59,3 milliárd forintra emelkedett - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szerdán az előzetes adatokat.

Az államháztartás november végi, önkormányzatok nélkül elért szufficitje a központi költségvetés 10,9 milliárd forintos, a társadalombiztosítási alapok 8,9 milliárd forintos hiányából, valamint az elkülönített állami pénzalapok 79,1 milliárd forintos többletéből tevődik össze.

Tavaly 970,7 milliárd forint volt a tizenegy havi hiány, jelentős részben az uniós támogatások megelőlegezése miatt – írta az NGM. A két év folyamatai közötti eltérést a kedvező gazdasági folyamatok, a gazdaságfehérítést célzó kormányzati intézkedések sikere, az ezekből adódó magasabb adóbevételek magyarázzák, továbbá az uniós források idei elszámolása is hozzájárul a költségvetés stabil helyzetéhez – közölte az NGM.

Az aszfaltügy a kulcs

Az októberi többlet legfőbb oka, hogy a költségvetés most számolhatta el az aszfaltügy átutalásait, miután a magyar kormány és az Európai Bizottság között megszületett az erre vonatkozó megegyezés.

A közleményből csak az a lényeges információ nem derül ki, hogy ez az aszfaltügyi utalás mennyit hozott az állam kasszájába. A Miniszterelnökség korábbi tájékoztatása szerint ez 176 milliárd forintos bevételi tétel. Vagyis e nélkül méretes, évek óta nem látott mínuszt mutatott volna a novemberi egyenleg – jegyezte meg a közleménnyel kapcsolatban a Portfolio.

Az elmúlt hónapok adatai szerint másfél évtizede nem volt ilyen  stabil az államháztartás helyzete – írta a minisztérium közleményében.

Az NGM kiemelte még, hogy a novemberi hatéves bérmegállapodás nyomán erőteljes bérfejlesztés indulhat el jövőre, miközben a vállalkozások adóterhei mérséklődnek. Ezáltal Magyarország új fokozatba kapcsolhat versenyképesség terén, hiszen így a korábban feltételezetthez képest is nagyobb gazdasági növekedés várható a következő években, megőrizve a költségvetés stabilitását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik