Pénzügy

Vannak jelek arra, hogy nagyon beindul a magyar gazdaság jövőre

Az OTP elemzői elvégezték a kormány helyett az elmúlt napokban bejelentett adóintézkedések hatásainak elemzését: eszerint a magyar gazdaság növekedése 3,9 százaléka gyorsulhat 2017-ben, míg az államháztartás hiánya a GDP 1,1 százaléka lesz. Az infláció megugrik, most 2,4 százalékos pénzromlást várnak az elemzők.

Mindeközben a költségvetés októberi adati lenyűgözőék, hisz a tízhavi egyenleg 57 milliárd forintos pluszt mutat – amire emberemlékezet óta nem volt példa – olvasható az OTP elemzési központjának gyorsjelentésben.

Jövőre folytatódik a jövedelmek erőteljes emelkedése – ezt dobja meg a 15 százalékos minimálbér-emelés, ami így növeli a lakossági fogyasztást végső soron a gazdasági növekedést. Így a fogyasztásnövekedésnek köszönhetően a gazdasági növekedés az OTP elemzői szerint 2017-ben elérheti a 3,9 százalékot – mindezt a kormány által tervezettnél jóval magasabb 2,4 százalékos infláció mellett. A kormány hivatalos prognózisa szerint a 2017-es infláció 0,9 százalék és az élénkítő csomag elfogadása előtt még 3,1 százalékos gazdasági növekedéssel számoltak – ám azt a prognózist a kormánynak is mihamarabb újra kell számolnia.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik