Pénzügy

Nagyon kiakadtak a faggyús pénz miatt

Az új bankjegyről kiderült, hogy állati zsírt is felhasználnak gyártásakor.

Online petíció indult az új ötfontos ellen, miután a Bank of England megerősítette, a bankjegy alapanyagaként szolgáló polimer golyócskákban nyomokban fellelhető faggyú, amely állati eredetű zsiradék. A vegetáriánus, vegán és húsról egyéb okokból lemondó emberek tiltakoznak.

Ez elfogadhatatlan több millió, Nagy-Britanniában élő vegetáriánus és vegán számára. Az állati alkotórészek bizonyos vallások esetében is problematikusak lehetnek – közölte Doug Maw, a kampány kezdeményezője. Már az első huszonnégy órában több mint 13 ezren írták alá a petíciót, amely a gyártás felfüggesztését követeli az angol jegybanktól.

A Bank of England szeptember 13-án mutatta be az új ötfontost, amely a bank által készített első polimer alapú bankjegy. A tervek szerint május 5-étől váltja fel teljesen a jelenlegi papírpénzt. A polimer réteg jóval ellenállóbbá teszi a pénzt és nagyobb védelmet is jelent a hamisítók ellen.

A jegybank korábbi bejelentése szerint 2017-ben ugyanezzel a technikával készülő tíz- és húszfontos bankjegyet is forgalomba bocsát. Mint korábban megírtuk, az új ötfontos tökéletesen működik lemezjátszótűként is. (Az ezt bizonyító videók itt.)

Hasonló, polimeralapú bankjegyek egyébként Szingapúrban, Ausztráliában, Thaiföldön, Új-Zélandon, Mexikóban, Vietnamban, Kanadában, sőt, az ezredforduló óta Romániában is vannak. Magyarországon is jönnek jövőre a megújult bankók, de azok nem lesznek műanyagok. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik