Pénzügy
erste (Array)

Fontos levelet kap több ezer egykori Erste-adós

24.hu
24.hu

2016. 11. 22. 15:37

Korábban a témában:

Lezárult november 10-én az Erste Bank nem teljesítő lakossági jelzáloghitel-állománya egy részének átadása az Intrum Justitiának, amely november 25-ig adja postára a bank volt ügyfeleinek az engedményezési értesítőt – mondta a követeléskezelő vezérigazgatója, Felfalusi Péter egy háttérbeszélgetésen kedden Budapesten.

Hozzátette: az értesítőben minden tudnivalót megírnak a több ezer érintettnek, mindenkivel felveszik a kapcsolatot, az adósságok rendezésének folyamata több évig is eltart majd. Mindent megtesznek, hogy a kilakoltatásokat elkerüljék, mindenkivel a megegyezésre törekednek – mondta.

Annyit lehetett megtudni, hogy a követeléskezelő több mint 19 milliárd forintos (62 millió euró) vételáron nyerte el a felmondott követeléseket tartalmazó portfóliót. A tőzsdei szabályok alapján a vételáron kívül minden más információ üzleti titok. Tájékoztatása szerint a tranzakciót saját forrásból finanszírozták, a tranzakció közel 10 éven belül térül meg.

Ekkora csomag még nem volt Magyarországon

A nemzetközileg is értékelhető méretű tranzakció azért is egyedülálló, mert ekkora lakossági követeléscsomagot még nem értékesítettek Magyarországon, és ez az első jelzálog-fedezetes tranzakció – mondta.
Hozzátette: a folyamatban lévő, a bank által tett, az ügyfelek felé érvényes kötelezettségvállalásokat az ügyintézés során a követeléskezelő magára nézve kötelezőnek ismeri el.

Minden ügyet külön bírálnak el, mindenre nyitottak, felkínálják a részletfizetést a tartozás egy részére vagy egészére, ahogy a tartozás egyösszegű megfizetésére is lehetőséget adnak jellemzően ingatlan értékesítésekor, vagy családi segítséggel, rászorultsági alapon kedvezmények biztosítása mellett – sorolta. A Nemzeti Eszközkezelővel szerződést kötöttek, így részt vehetnek az eszközkezelő programjában. A magáncsődöt – a természetes személyek fizetésképtelenségi eljárását – is a lehetséges megoldások között említette.

Egyezségre törekednek

Hozzátette: egyezségközpontú hozzáállásra törekednek, jogi eljárásra a legvégső esetben kerülne sor. A szervezetet a lebonyolításhoz 30 százalékkal bővítik, az infrastruktúrát és az IT-platformokat is fejlesztik.

A vezérigazgató elmondta, évi 250-300 ezer fedezetlen követelésvásárlási tranzakciót bonyolítanak le, a jelenlegi a kezelés technikája miatt bonyolultabb az eddigieknél.

Mozgó ügyfélszolgálatot hoznak létre a vidéki személyes egyeztetések lebonyolításához azoknak, akiknek problémát jelent a felutazás a fővárosba. Az Magyar Nemzeti Bank folyamatosan nyomon követi a tranzakciót fogyasztóvédelmi szempontból is, a zrt. célja, hogy ezeknek mindenben megfeleljen – tette hozzá.

Mint ismert,  az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) részvételével kötött üzletben a magyar állam nem régiben 15 százalékos részesedést vásárolt az Erste Bank Hungaryban. 

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kállósemjén, 2018. január 17.
Rendőrök helyszínelnek egy ukrán lajstromjelű AN-2 típusú repülőgép mellett Kállósemjén határában 2018. január 17-én. A repülőgépen 11 bevándorló jutott be Magyarország területére január 15-én este. A rendőrök jelentős erőkkel, nyomkövető kutyák és hőkamerák segítségével terepkutatást végeztek, majd rövid időn belül elfogtak három afgán és nyolc vietnami állampolgárt, akiket őrizetbe vettek.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Megannyi rejtély övezi a migránsszállító repülőt

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.