Pénzügy
Erste-Bank(430x286).jpg (Array)

A kormány bevásárolta magát az Erstébe

24.hu
24.hu

2016. 06. 20. 14:36

Korábban a témában:

A magyar kormány és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) képviselői aláírták az Erste Bank Hungary 15-15 százalékos részesedésének megvásárlásáról szóló szerződést hétfőn Budapesten. A magyar állam a részesedésért 38,9 milliárd forintot fizet, akárcsak az EBRD.

Szakértők szabták meg az árat

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az aláírás után kifejtette, a magyar állam nevében a Corvinus Zrt. vásárolja meg az Erste Bank Hungary Zrt. 15 százalékos kisebbségi tulajdonrészét.

Felidézte, hogy tavaly februárban az EBRD-vel abban állapodott meg a magyar kormány, hogy a korábbiaknál szorosabban együttműködnek a magyar gazdaság szempontjából fontos pénzügyi kérdésekben.  A kormány azt is vállalta a tavaly februári együttműködési megállapodásban, hogy jelentősen mérsékli a bankrendszer terheit, hogy a hitelezési aktivitás bővüljön. Így ígéretéhez híven több lépcsőben csökkentette a bankadót, együttesen mintegy 80 milliárd forinttal – tette hozzá.

Varga közölte, a magyar állam által a részesedésért kifizetett árat külső szakértőkkel,  piaci értékeléssel alakították ki.

Tavaly augusztusban lehetett először arról olvasni egyébként, hogy az állam megveszi az Erstét.

A Liberálisok már reggel tiltakoztak az Erste Bank részvényeinek megvásárlása ellen

Orbán és Matolcsy hazug és képmutató mániája a magyar többségi tulajdonban lévő bankrendszerről már eddig is sok tíz milliárd forintjába került a magyar  adófizetőknek, most pedig újabb 30-40 milliárd forint közpénzt herdálnak el az Erste Group magyarországi leánybankja 15 százalékának megvásárlásával – írták az MTI-nek eljuttatott (OS) közleményükben a liberálisok reggel.

Orbán szerintük nemzeti érdeknek igyekszik beállítani az állami bankvásárlásokat, miközben az adófizetők pénzén megvett MKB-t éppen most adja el gyanús körülmények között kétes hátterű, beazonosíthatatlan külföldi offshore tulajdonosoknak. Az MKB megvásárlása a bajor államtól sok tízmilliárd forintnyi veszteséget okozott Magyarországnak, s éppen ennyi hasznot hozott a bajor adófizetőknek. A Budapest Bank teljesen szükségtelen megvásárlásával is csak az amerikai GE Capital járt jól, s most ismét nemzeti érdekre hivatkozva az osztrákoknak tesz szívességet Orbán – jelentették ki.

Amint az MKB vagy a Budapest Bank esetében, úgy a mostani bankvásárlás esetében sem hozható fel semmilyen értelmezhető szakmai érv. Sem a magyar bankrendszer egésze, sem az Erste Magyarország nincs olyan kritikus helyzetben, amely a rendkívüli állami szerepvállalást indokolhatná. Aligha tekinthető ugyanis nemzeti érdeknek az szerintük, hogy néhány fideszes jól fizető igazgatósági vagy felügyelő bizottsági tagsághoz juthat majd az Erste magyarországi érdekeltségeinél.

Orbán és Matolcsy bankrendszerrel kapcsolatos kalandor gazdaságpolitikája kárt okoz Magyarországnak, jelentős forrásokat von el a magyar gazdaság és a magyar társadalom megszámlálhatatlan problémájának megoldása elől. Ez a felelőtlen és népbutító gazdaságpolitika csak arra jó, hogy kétes háttéralkukban néhányan jól járjanak mindannyiunk kárára – szögezték le a liberálisok.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.