Pénzügy
Az Országgyűlés plenáris ülése

Új irány a NAV-nál: a bűnözőket üldözik, a tisztességes adózókat nem bántják

24.hu
24.hu

2016. 10. 05. 09:44

Korábban a témában:

Az adóügyekért felelős államtitkár azt szeretné, ha tisztességes adózók többszöri ellenőrzése helyett a valódik csalókat találnák meg a revizorok. A névtelen bejelentésekkel is kevesebbet foglalkoznak – írja a szerdai Magyar Nemzet.

Az érdemtelen ellenőrzés túlságosan leterheli ugyanis a NAV-ot, mivel a revizorok száma idén a kritikus háromezer alá csökkent.

A kormány az illetékrendszert is át akarja alakítani, mert az államtitkár szerint ezekből csak évi 100 milliárd folyik be, miközben kilencszáz dolgozót köt le ez a munka. A lap ezzel szemben azt írja: 2015-ben nem 100 milliárd, hanem 344 milliárd forint folyt be az illetékekből.

Tállai szerint a NAV dolgozóinak létszáma jelentősen csökkent, de nem elbocsátások miatt, hanem azért, mert nem vesznek fel új munkatársakat. Míg 2011-ben 23 ezren dolgoztak a NAV-nál, nemsokára 20 ezer alá csökken a létszám – tette hozzá.

A lap szerint ez sem stimmel, mert 2016 februárjában ötszázalékos, 1122 fős leépítés történt, és ezt a hatóság annak idején elismerte. Március 21 320 fő volt a létszám, ami arra utal, hogy havonta több százan hagyják ott a NAV-ot – olvasható a cikkben.

A névtelen bejelentésekkel is sokkal kevesebbet foglalkoznak már, mivel a szabályozás lehetővé teszi, hogy 2015. október 1-jétől már csak kiemelt esetekben vegyék figyelembe ezeket. Pedig szakértők szerint a legjobb infók éppen a bejelentésekből futnak be.

Tállai azt is szeretné, ha a jogorvoslati rendszer elfogadná, hogy az adózónak is lehet igaza. Most a bíróság előtti adóügyek 80 százalékát a hatóság nyeri ugyanis. Az államtitkár a végrehajtások számát is csökkentené, illetve több esélyt adna a tartozások megfizetésére a villámgyorsan elrendelt inkasszók helyett.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

UNSPECIFIED  :  1st steps of human on Moon : american astronaut Edwin "Buzz" Aldrin walking on the moon on july 20, 1969 during Apollo 11 mission (we see Neil Armstrong in the visor of the helmet)  (Photo by Apic/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.