Pénzügy

Húszmilliós bírságot kapott az MNB-től, bennfentes kereskedelem miatt

Az MNB ma közzétett határozatában 20 millió forint bírságot szabott ki egy természetes személlyel szemben a bennfentes kereskedelem tilalmára vonatkozó jogszabályi rendelkezések megsértése miatt. A jegybanki vizsgálat megállapította, hogy az ügyfél KARTONPACK részvényeinek megvásárlására bennfentes információ felhasználásával adott vételi megbízást. Az MNB az ügyben büntetőfeljelentést is tett.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) hivatalból indított piacfelügyeleti eljárás keretében vizsgálta többek között azt, hogy a KARTONPACK Dobozipari Nyrt. (KARTONPACK) Budapesti Értéktőzsdére bevezetett törzsrészvényeit érintően egy természetes személy tőzsdei megbízása megvalósított-e bennfentes kereskedelem tilalmába ütköző magatartást.

Az MNB a jelen ügyben a feltárt bizonyítékok alapján megállapította, hogy a természetes személy az érintett KARTONPACK részvények tőzsdei megvásárlására bennfentes információk – tőkepiaci törvény által tiltott – felhasználásával adott vételi megbízást. A vizsgálat alá vont személy ugyanis egy folyamatban lévő végrehajtási eljárásban jutott előzetesen azon bennfentes információhoz, miszerint a végrehajtó a végrehajtás alatt álló cég tulajdonát képező KARTONPACK részvényeket egy adott napon értékesíteni fogja.

Mi az a bennfentes információ?

Az MNB definíciója szerint bennfentes információnak tekintendő minden olyan pénzügyi eszközzel kapcsolatos lényeges információ, mely nyilvánosságra kerülése esetén a pénzügyi eszköz árfolyamának lényeges befolyásolására alkalmas. A tőkepiaci törvény szerint – többek között – a bennfentes információ felhasználásával kötött ügylet bennfentes kereskedelemnek minősül, melyet a jogszabály tilt és szankcionálni rendel.

Mindezek nyomán az MNB kedden publikált határozatában 20 millió forint piacfelügyeleti bírság megfizetésére kötelezte az érintett természetes személyt.

A bírságösszeg meghatározásánál az MNB elsődlegesen az értékelte, hogy a bennfentes kereskedelem tilalmának megsértése különös súlyú a tőkepiac biztonságos és zavartalan működése szempontjából.

  • Súlyosító körülményként vette továbbá figyelembe, hogy a természetes személy a tőkepiac tisztaságának követelményét sértő magatartását értékpapírjogban jártas személyként tanúsította, akitől különösen elvárható, hogy befektetési döntései kizárólag nyilvános információkon alapuljanak.
  • Enyhítő körülménynek számított ugyanakkor az ügyfél együttműködő magatartása, illetve, hogy az ügylettel érintett részvények tőzsdei kibocsátója csekély tőkepiaci súllyal rendelkezik.

A jegybank a közlemény szerint piacfelügyeleti vizsgálata során rendőrségi feljelentést is tett bennfentes kereskedelem bűntettének gyanúja miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik