Gazdaság

Matolcsy szerint nem használták bennfentes kereskedésre az Ákos-botrányt

De lehetőség éppen lett volna rá, a jegybank vizsgálta is, hogy történt-e ilyen.

Bennfentes kereskedelemre adott lehetőséget az MSZP-s Tóth Bertalan szerint az, hogy december 17-én bejelentette a kormány: utasították a minisztériumokat arra, hogy bontsák fel valamennyi szerződésüket a Magyar Telekommal. A távközlési cég részvényeinek értéke három százalékot esett a hírre, majd csaknem másfél órával később pontosítottak: csak a mobilinternet-előfizetésekről van szó. Az újabb bejelentésre ismét emelkedni kezdett az árfolyam, így akár komoly anyagi haszonra is szert tehetett az, aki pontosan ismerte a kormány szándékát.

A Telekomot egyébként azért büntette a kabinet, mert a cég bejelentette: nem azonosul Kovács Ákos popzenész nézeteivel, egyebek mellett azzal, hogy a nőket azonos munkáért nem illeti meg azonos bér, így felbontja a vele kötött támogatási szerződést. A kormány szerint ez a szólásszabadság megsértése, noha egy magáncég által, promóciós céllal nyújtott szponzoráció megvonásáról van szó.

Tóth Bertalan a Magyar Nemzeti Bankhoz fordult többek közt azzal a kérdéssel, hogy történt-e spekuláció, bennfentes kereskedelem a kormány bejelentései kapcsán. Matolcsy György, a jegybank elnöke azt válaszolta, hogy az MTI-ben december 17-én, 13.42-kor megjelent, majd 15.03-kor pontosított, a telekomos szerződésbontások kapcsán tett kormányzati bejelentésről szóló hír kapcsán ők is vizsgálódtak – a Budapesti Értéktőzsde adatai alapján kerestek „deviáns piaci mozgásokra” utaló jeleket. Ugyanakkor nem találtak olyasmit, ami miatt szükségesnek tartották volna a piacfelügyeleti eljárás megindítását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik