Pénzügy
Salgótarján, 2016. augusztus 1.
Az új tankönyveket rendezik a Salgótarjáni Központi Általános Iskola és Diákotthon Kodály Zoltán Tagiskolájában 2016. augusztus 1-jén. Ezen a napon megkezdődött a tankönyvek kiszállítása az iskolákba, amelyek a 2016-17-es tanévre 12 millió 800 ezer tankönyvet rendeltek, 5 százalékkal többet, mint tavaly. A 400 ezer ingyenes tanári tankönyvvel együtt az idén 13,2 millió tankönyv készül.
MTI Fotó: Komka Péter

Megkapták a szülők a tankönyvcsekket , de kicsit későn

Tamásné Szabó Zsuzsanna
Tamásné Szabó Zsuzsanna

újságíró. 2016. 09. 16. 11:23

Szülői panaszt kaptunk, hogy a tankönyvcsekkeket csak 13-án osztották ki az iskolákban, úgy, hogy a befizetési határidő szeptember 15. volt. A szülők úgy tudják, elsején kellett volna a csekkeket megkapniuk. A Könyvtárellátó Nonprofit Kft.-nél (Kello) érdeklődtünk, miért küldték ki ilyen későn a csekkeket, és mi lesz, ha valaki emiatt nem tud időben fizetni. Válaszaikat szó szerint idézzük.
Korábban a témában:

Mikor, hogyan küldték ki, juttatták el az iskolákba a csekkeket? Hogy fordulhatott elő a kései kiosztás? Minden gyerekhez/szülőhöz eljutott már a csekk? Aki a kései kiosztás miatt nem tudja 15-ig feladni a csekket, annak kell-e számítania valamilyen szankcióra?

Kello: A tankönyvcsekkek eltérő érkezési dátuma egy rendszerszintű adottság, hiszen ha például augusztus 30-án érkeztek meg a tankönyvek az adott iskolába, akkor a Könyvtárellátónak meg kellett várni a szállítólevél visszaérkezését, ami rossz esetben szeptember 5-e után következett be.

Csak az iskola által leigazolt szállítólevél alapján készülhetett el a számla, hiszen ez tartalmazza a valós szállított mennyiségeket. Ezt követte a számlák legyártása, amit még postán vissza kell juttatni az iskolákba, ami nem kampányszerű, hanem a valós szállításokkal összhangban folyamatos. Ezt követően az iskoláknak is idő kell ahhoz, hogy kapcsolatba lépjenek a szülőkkel. A nem időben visszaérkezett szállítólevél adott esetben egy egész iskola számlázását késlelteti, hiszen a számviteli szabályok szerint az igazolt teljesítést követő 15 napon belül lehet és kell számlát kiállítani.

Természetesen, ha a szülő/gondviselő késve kapta kézhez a számlát és emiatt nem tudta befizetni az ellenértéket szeptember 15-ig, akkor nem érheti szankció. Nyilvánvalóan egy ilyen esetben is, amint lehetséges, ki kell egyenlíteni a számlát, hiszen azoknak a diákoknak/szülőknek, akiknek fizetnie kell a tankönyvekért, nyilvánvalóan tudomásuk van arról a tényről, hogy nekik ki kell fizetni a tankönyvek ellenértékét. Erről a Könyvtárellátó több fórumon is tájékoztatta a szülőket. Ezen a linken elérhető egy tájékoztató a szülőknek, illetve szintén a Kello weboldalán megtalálható ÁSZF is kitér ezen eshetőségekre.

Mindezek mellett a Kello tájékoztatta az iskolákat a diákok részére készülő számlákkal kapcsolatban. Ezért a szülők az iskolától is megfelelő tájékoztatást kaptak, amennyiben az intézmények átadták a Kello információit. A 2016/17 tanév vonatkozásában (is) a KELLO egész évben teljesíti az iskolák és a diákok/szülők tankönyvrendeléseit. A teljesítéssel egyidejűleg, vagy azt követően természetesen számla készül, melyet csak a teljesítés után lehetséges a vevőnek elküldeni.

2014-es tartozás?

Kaptunk olyan panaszt is, hogy 2014-es tartozás is volt a csekken, holott akkor is rendesen fizettek a szülők. Valóban előfordul ilyen? Miért? Aki nem fizet, attól hogyan próbálják behajtani a tartozását? Ha a szülő eltette az előző évi bizonylatot, hol/hogyan reklamálhatja meg a tartozásra vonatkozó összeget? Mit tehet, ha nem tette el a bizonylatot?

Kello: Egyetlen iskola esetében sem fordult elő, hogy az adott tanév tankönyvszámláját nem az adott tanévben küldte ki a Könyvtárellátó Nonprofit Kft.

Amiről szó lehet, az a Kello 2016. július 26-i keltezésű levele (ami megelőzte az idei tankönyvcsekkek kiküldését). Ez a levél a korábbi évek nyitott tételeinek egyeztetését és mindenki számára megnyugtató rendezését volt hivatott szolgálni. Ezek a tételek nem lehettek a 2016/17-es tanévhez tartozó számlákon, hiszen a teljesített szállítás alapján készülnek a számlák, az egyeztető levél pedig az idei szállításokat megelőzően került kiküldésre.

Az elmúlt években, számos esetben előfordult, hogy a szülő a megadott határidőig nem fizette be a tankönyvek ellenértékét. A júliusban kiküldött fizetési felszólítást – melyet csak azokról a számlákról tudott a Kello kiküldeni, amit már leszámlázott és kiküldött – ez év tavaszán egy értesítés előzte meg, amely során az iskolák segítségével hívta fel a Könyvtárellátó a szülők figyelmét arra, hogy a tartozásokat szíveskedjenek rendezni.

A júliusi levelet csak azon diákok/szülők részére küldtük ki, akik az iskolán keresztüli értesítés ellenére továbbra sem rendezték tartozásaikat a Kello felé, illetve a kérés ellenére, többnyire a korábbi évekre visszanyúló, pénzügyi egyenleg egyeztetésében sem vettek részt.

Ez a folyamat a felelős gazdálkodás része. A Könyvtárellátó kötelessége mindent megtenni annak érdekében, hogy a ki nem fizetett vevőkövetelések kiegyenlítésre kerüljenek, akár intézményi, akár diákszámlákról van szó.

Amennyiben a diáknak/szülőnek problémája van, akár az idei, akár a korábbi befizetésekkel kapcsolatban, akkor forduljon bizalommal a Kello ügyfélszolgálatához, a következő linken megtalálható elérhetőségek valamelyikén.

Már csak 33 százalék fizet

Összesen mekkora összeget kell fizetniük idén a szülőknek? Hány szülőnek kell fizetnie? Milyen arányban folyt be tavaly a tankönyvek ára?

Kello: A tanévkezdésre beszállított és a szülők által fizetendő könyvek összértéke mintegy 5 milliárd forint. A 2016/2017 tanévben már csupán a diákok mintegy 33 százalékának kell a tankönyvekért fizetnie. Ez összesen 401 603 diák szülőjét/gondviselőjét érinti. A 2015/2016-os tanévet illetően a tankönyvek ellenértékét eddig 98 százalékban megfizették a szülők.

Developing programming and coding technologies. Website design. Programmer working in a software develop company office.
Legyél te a címlaposunk!
Mondd el véleményed és nyerj!
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

U.S. President Donald Trump listens during a discussion at the Generation Next forum in the Eisenhower Executive Office Building in Washington, D.C., U.S., on Thursday, March 22, 2018. Trump today took his boldest step to level the economic playing field with China, ordering sweeping tariffs on Chinese goods in a move that could escalate already tense trade relations between the worlds two biggest economies. Photographer: Andrew Harrer/Bloomberg via Getty Images
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.