Gazdaság
palkovics lászló (palkovics lászló, felsőoktatási államtitkár, )

Palkovics: július végére elkészül az összes tankönyv

24.hu
24.hu

hírgyáros. 2016. 07. 21. 14:03

Elkészült az idei tankönyvek döntő többsége, július végére az összes, több mint 13 millió tankönyv a Könyvtárellátó (Kello) Nonprofit Kft. raktáraiba kerül - jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) oktatásért felelős államtitkára csütörtökön Debrecenben.

Palkovics László, a tankönyveket gyártó hazai nyomdai konzorcium központjában, az Alföldi Nyomdában tartott tájékoztatón elmondta: az elmúlt három évben kifejlesztett több mint 160 kísérleti tankönyvet már végeleges, javított formában kapják meg a diákok és a tanárok. A szeptemberben kezdődő tanévben a tanulók több mint kétharmada ingyen kapja meg a tankönyvet, és csökken a kötelezően megtanítandó tantervi rész, ezáltal a tanulók leterheltsége is – jelezte az államtitkár. Beszélt arról, hogy az elmúlt fél évben az oktatás a közfigyelem középpontjába került,

ilyen figyelem a magyar oktatást soha nem jellemezte.

A köznevelési kerekasztal munkájára is utalva hozzátette: 2018-2019-ben új nemzeti alaptanterv lesz, amelynek a kidolgozása jelenleg is tart, de már szeptembertől lesznek változások az oktatásban.
Palkovics László ezek közül a kötelezően megtanítandó tantervi rész csökkentését emelte ki, azzal a megjegyzéssel, hogy az így felszabaduló idő kitöltését az iskolákra, a tanárokra bízzák.

Jó tanár nélkül nincs jó oktatás

A pedagógusok eldönthetik, milyen tananyagrészeket hangsúlyoznak, mit gyakoroltatnak, de a kötelezőn túl akár mást is taníthatnak – mondta, megjegyezve: lehet jó a tankönyv, a nemzeti alaptanterv, mégis a tanár a legfontosabb, ugyanis “jó tanár nélkül nincs jó oktatás”.

Az államtitkár hangsúlyozta a pedagógus-továbbképzés fontosságát. Tavaly 25 százalékkal több volt a továbbképzésekre jelentkező pedagógusok száma az egy évvel korábbinál, az idén pedig a tavalyihoz képest is 13 százalékkal többen vesznek részt a továbbképzésben – sorolta, majd hozzátette: szeretnék, ha a pedagógus-továbbképzésben a felsőoktatási intézmények nagyobb, 2018-tól pedig kizárólagos szerepet kapnának.

Palkovics László a debreceni sajtótájékoztatón elmondta azt is, hogy az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) január elsejétől nem a minisztérium háttérintézményeként, hanem az Eszterházy Károly Egyetem részeként működik tovább, nagy önállósággal. Pósán László (Fidesz), az Országgyűlés oktatási bizottságának alelnöke üdvözölte a pedagógus-továbbképzés tartalmi megújításának szándékát, s azt, hogy a kísérleti tankönyvek véglegesítése előtt kikérték a szakma véleményét, amit figyelembe is vettek a módosításkor. A tankönyvek határidőre történő elkészítése a tanévkezdés biztonságát növeli – tette hozzá a politikus. Kaposi József, az OFI főigazgatója köszönetet mondott azoknak a pedagógusoknak, akik észrevételeikkel segítették a 2013 óta kidolgozott kísérleti tankönyvek véglegesítését.
Közölte továbbá, hogy az első, az ötödik és a kilencedik évfolyamon már rendelkezésre állnak az újgenerációs tankönyvek, amelyek teljes terjedelmükben megtekinthetők a nemzeti köznevelési portálon.

12 millió 800 ezer tankönyv

Tőczik Zsolt, a Kello ügyvezetője elmondta: az iskolák az idén 12 millió 800 ezer tankönyvet rendeltek, 5 százalékkal többet, mint tavaly. A 400 ezer ingyenes tanári tankönyvvel együtt az idén 13,2 millió tankönyv készül, amelynek az utolsó példányait nyomják, illetve kötik ezekben a napokban. A tankönyvek kiszállítását augusztus 1-jén kezdik meg az iskolákba, naponta kétszáz iskola kapja meg a mintegy három-négy raklapnyi tankönyvet – jelezte az igazgató. Hozzátette: a mintegy 11,9 milliárd forint összértékű tankönyvekhez az idén 5 százalékkal olcsóbban juthatnak hozzá a diákok. Az idén először minden alsó tagozatos tanuló térítésmentesen kapja meg a tankönyveket, a felső tagozaton és a középiskolákban a korábbi aszociális elv alapján juthatnak hozzá az ingyenes tankönyvcsomaghoz a diákok – fűzte hozzá Tőczik Zsolt.

György Géza, a debreceni Alföldi Nyomda elnök-vezérigazgatója kifejtette: az általuk vezetett konzorciumba tömörült hat hazai nyomda rendelkezik a magyar könyvnyomtatási kapacitás 70 százalékával. A kétszáz kamionnyi tankönyv elállításához ötszáz tonna papírt használtak fel, s a tankönyvkészítéssel 1500 embernek biztosítottak három hónapon át munkát – tette hozzá a szakember.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.