Pénzügy

600 milliárdos ajándékot kaphatnak a családok Orbánéktól

1990-ben még a minimálbér 39 százaléka volt a családi pótlék, jelenleg a legkisebb bér mindössze 11 százalékára rúg. Felmerült a megtriplázás ötlete. Erősen indokolt lenne. Más kérdés, lenne-e rá forrás.

Novák Katalin az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára múlt héten a lengyelországi Krynicában tartott gazdasági fórumon az MTI tudósítása szerint ezt mondta:

A lengyel és a magyar családpolitika egymás tapasztalataiból merít. A lengyel kormány például a magyar otthonteremtési program, a családi típusú adózás rendszere vagy a bölcsődei rendszer iránt érdeklődik, a magyar kormány viszont “kíváncsian figyeli” a Lengyelországban tavasszal bevezetett 500 plus programot. Ennek keretében minden második és további gyermek után havi 500 zloty (mintegy 35 500 ezer forint) támogatást fizetnek gyerekenként.

Amennyiben átvennénk a lengyel modellt, az nagyjából azt jelentené, hogy megháromszoroznák a 2008 óta változatlan családi pótlék összegét – írta meg a Napi.hu.

MTI / Koszticsák Szilárd
MTI / Koszticsák Szilárd

Mennyibe kerülne?

A 2017-es költségvetésben egyébként családi pótlékra 316,5 milliárd forintot terveztek. (Az idei évre még ennél kicsivel több, 319,7 milliárd forint volt a tervezett kiadás.) Az 500 plus modell bevezetése, vagyis a juttatás megháromszorozása tehát mintegy 633 milliárd forintba kerülne, ami kevesebb, mint a GDP 2 százaléka.

Sőt, ha megnézzük a következő táblázatot, akkor lehet, hogy ennél kicsit kevesebbe, hiszen nem minden kategóriában triplázódna meg a juttatás az alapján, amit a lengyel 500 plus modellről tudni lehet.

családi pótlék / 500plus

2008 óta egyébként 21,72 százalékos volt az infláció, az élelmiszereknél pedig ennél nagyobb, 25,6 százalékos volt a pénzromlás. Minimum ennyi emelés tehát mindenképpen indokolt lenne, de mint látjuk, 2017-re sem tervezett a kormány kiadásra többet, mint az idei évre. Vagyis előzetesen a családi pótléknál nem számoltak emeléssel.

Kevesebbre is nemet mondtak

Hogy lesz-e valami ebből az elkottyantott dologból, az annál is inkább kérdéses, mert néhány hónapja még az egyedülállók családi pótlékának emelését is lesöpörték az asztalról, és a civilek (Gyerekesély Közhasznú Egyesület) inflációkövető emelésre vonatkozó javaslatát sem vették figyelembe a 2017-es költségvetés tervez. Pedig az csak 75-80 milliárd forintos pluszkiadást jelentett volna.

Mennyi 633 milliárd forint?

S hogy mennyi is ez a triplázáshoz szükséges 633 milliárd forint? Tavaly ennyit költöttek utazásra a magyarok összességében. De ennyit költöttek 2010 óta a budapesti közlekedés fejlesztésére is. Jövőre bő harmadennyit (220 milliárd forintot) terveztek a költségvetésben stadionépítésre, és sportcélra. És a büdzsé tervezetében összesen 953 milliárd forintnyi vitatható kiadás volt. Ha innen nézzük, simán beleférne a családi pótlék megháromszorozása is.

A Mercedes 600 milliárd forintnyi fejlesztésbe kezdett most Magyarországon. A Magyar Nemzeti Bank alapítványait 260 milliárd forint közpénzből hozták létre. Otthonteremtésre 211 milliárd forintot szán 2017-ben a kormány a költségvetésben.

Tavaly 192 milliárd forint ment el családi adókedvezményre, 2010 óta pedig összesen 1000 milliárd forintot kaptak a családok ezen a címen. Akik tudták érvényesíteni a kedvezményt, mert volt (annyi) adóköteles jövedelmük. A családi pótlék több mint fele egyébként a legalsó két jövedelmi ötödhöz kerül. Magyarországon 1990 óta jár alanyi jogon a családi pótlék.

Még a háromszorozás is kevés lehet

  • 1990-ben a minimálbér 4515 forint volt, a családi pótlék pedig egy gyermekre 1770 forint (a minimálbér 39 százaléka), két gyermekre 2070 forint (a minimálbér 46 százaléka) volt.
  • Utoljára 2008-ban emelték a családi pótlékot, (amikor a minimálbér 69 ezer forint volt), az egy gyermekesekét 12 200 forintra (a minimálbér 18 százaléka), a két gyermekesekét 13 300 forintra (a minimálbér 19 százaléka).
  • Jelenleg a bruttó minimálbér összege 111 000 forint, amihez képest 11 százaléknyi az egy gyermekes, és 12 százaléknyi a két gyermekes családi pótlék.

Ha tehát az 1990-es induló arányokat szeretnénk elérni, akkor egy gyermekre 43 290 forint kellene hogy legyen a családi pótlék, két gyermekre pedig 51 ezer forintot kellene kapni. Ha innen nézzük, még a megháromszorozás sem lenne elég.

Eddig nem nőtt a gyerekszám

Novák Katalin azt is mondta a fórumon, hogy

Mi a közösség erejében hiszünk, abban, hogy egy erős nemzetet, erős országot erős családokra és közösségekre lehet alapítani. Fontos, hogy sok gyermek szülessen, de fontos az is, hogy beszéljünk a családról mint erőforrásról, a családi összetartás fontosságáról, a szülő-gyermek kapcsolat fontosságáról, valamint a születés csodájáról, a gyermekről mint erőforrásról, és nem elsősorban mint anyagi nehézségről, mint egy akadályról, melyet a családoknak le kell küzdeniük.

Nos, a születésszámot eddig nem sikerült feltornáznia a kormánynak. Annak ellenére sem, hogy Magyarország nemzetközi összehasonlításban is sokat fordít családpolitikára. A GDP-arányos költségvetési kiadások jelenleg 4 százalékot érnek el, miközben európai uniós átlagban ez 2,5 százalék alatt van.

Tehát ha a kormány el akarja érni a fent nevezett célokat, akkor lehet, hogy valóban egy drasztikus lépésre lenne szükség. AKár a családi pótlék megtriplázására. Meg arra, hogy aztán kiszámíthatóan számítani is lehessen a megemelt juttatásra, hiszen egy gyermek felnevelése minimum 18 év, két, három gyermeké meg ennél jóval több.

Kérdeztük az EMMI-t is, hogy valóban fontolgatják-e a lengyel modell bevezetését, a családi pótlék megháromszorozását, és ha igen, mikortól, milyen feltételekkel. A következő választ kaptuk:

A családi pótlék a családtámogatási rendszer fontos, de nem egyetlen eleme. A kormány célja, hogy több pénz maradjon a családoknál. Ezért vezettük be a családi adórendszert, a legalacsonyabb jövedelmű családnak gyakorlatilag a zsebében marad a bruttó fizetése. 2019-ig megduplázzuk a kétgyermekesek családi adókedvezményét. Az európai családtámogatási rendszereket figyelemmel kísérjük, a családtámogatások rendszerét folyamatosan fejlesztjük, de nem egyetlen elem változtatásán keresztül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik