Gazdaság

Költségvetés: úgy szórja a pénzt a kormány, mintha nem lenne holnap

budai vár (budai vár, buda, vár, várszínház)
budai vár (budai vár, buda, vár, várszínház)

A 2017-es büdzsé tervezetében 953 milliárd forintnyi vitatható kiadás található – írta a Napi.hu.

A 950 milliárd forint elköltéséhez nincs meg a társadalmi konszenzus vagy épp ellentétes azzal. Míg az adócsökkentésekkel nagy valószínűséggel lehet szavazatokat szerezni, a kormány monumentális beruházási projektjei inkább visszatetszést keltenek a választókban.

Elég csak a Fidesz 2002-es váratlan választási bukásra gondolni: ezt megelőzően a kormányzatnak egyetlen kiemelt projektje volt, a Miniszterelnökség várba költöztetése. Ennek érdekében újították fel a Sándor-palotát, ám Orbán Viktor távozása után Medgyessy Péter nem kívánt a palotába költözni, így lett az a köztársasági elnökség épülete, írta a lap.

A Várba költözésre, urizálásra: 49,4 milliárd forint

Pénzügyminisztérium felújítása, várba költözése: 26,72 Mrd
Karmelita udvar (Új Miniszterelnökség): 5,7 Mrd
Budai Vár, Nemzeti Haszumann terv: 19,6 Mrd

Városliget átépítésére, hegyesszög-orgiára: 49 milliárd

A Városligetben új múzeumi negyed épülne, de ide tervezik az új Fővárosi Nagycirkusz épületét is, közben gőzerővel folyik az állatkert immár száz milliárd forintot közelítő felújítási programja is. A projekt keretében még állami büdzséből mélygarázs is épül – csak az első lépésekre, a tervezésre 3,2 milliárd jut jövőre.

Liget Budapest: 32,6 Mrd
Új fővárosi nagycirkusz tervezése 3,5 Mrd
Pannon Park – Budapesti Állatkert 10,6 Mrd
Hermina garázs 3,2 Mrd

Stadionfejlesztésre, sportra: 220,7 milliárd forint

Tovább folynak a stadionfejlesztések: a kis vidéki sportcsarnokok, stadionok mellett már folyik a Puskán Stadion kivitelezése, amire 35,9 milliárd forintot költenek jövőre, A projekt Nemzeti Olimpiai Központ néven található a büdzsében. Egy esetleges budapesti olimpia másik helyszíne lehet a 2017-es úszó vb Úszópalotája. A projekt, ami már az idén átlépte az 50 milliárdos keretet, jövőre még további 22 milliárd forintot igényel a költségvetésből.

Rogánra, óriásplakátokra, néphülyítésre: 22 milliárd forint

A kormányzati kommunikációs kiadásokra csak 2017-ben 15,6 milliárd forintot költhet a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda az idei 10 milliárd forint után. Rogán Antal állami propaganda-apparátusa plusz 4,3 milliárdot kap, és jut néhány százmilliós aprópénz olyanokra is, hogy “tudatos nemzeti közjogi gondolkodás és a magyar kulturális értékek megőrzése és fejlesztése”.

+1 ultrabónusz: bohócsipkás Fekete Györgyre 10,5 milliárd

A 24.hu a fenti listához hozzáteszi saját kedvencét: a Magyar Művészeti Akadémiát, Fekete György magán gittegyletét, amely idén 10,5 milliárdot kap a kormánytól, plusz egy csomó új ingatlant. Összehasonlításul: a teljes magyar kultúrát finanszírozó Nemzeti Kulturális Alap – zömében a lottóadóból származó – tervezett bevétele 11,82 milliárd forintot tesz ki.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik