Pénzügy

270 ezer család kóstolna bele a CSOK-ba

A háztartási hitelezés tovább bővült, éves összehasonlításban  23 százalékkal nőtt az új háztartási hitelszerződések volumene -ismertette a jegybank Hitelezési folyamatok című negyedéves kiadványa májusi számának bemutatóján Oláh Zsolt elemző. Ezen belül a legnagyobb mértékben, 36 százalékkal a lakáscélú hitelezés nőtt. A további bővülést úgy véli, az elhalasztott beruházások realizálása és a családok otthonteremtési kedvezménye (CSOK) is segíti majd.

CSOK-számok

A magyar háztartások 40 százaléka, vagyis 1,6 millió család jogosult a CSOK-ra, de közülük csak 17 százalék tervezi fel is venni a támogatást – mutatja az MNB friss felmérése. Vagyis nagyjából 270 ezer család.

A potenciális CSOK-jogosultak körében egyharmad nyilatkozott úgy, hogy használt lakást vásárolna a következő egy-másfél évben, 9% pedig inkább újban gondolkodik a jegybank felmérése szerint.

A CSOK ismertsége egyébként bőven 90% feletti a népesség körében. Főleg azok gondolkodnak a CSOK igénybevételén, akiknek már van 2-3, vagy több gyerekük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik