Pénzügy

Sok szülőnek banki hitelt kell felvenni a tanévkezdéshez

iskolakezdési támogatás (Array)
iskolakezdési támogatás (Array)

A Magyarországi Szülők Országos Egyesületének (MSZOE) közleményében (MTI OS) az iskolakezdéssel kapcsolatos anyagi nehézségekre hívja fel a figyelmet. Mint írják, előfordul, hogy banki kölcsönt kell felvenni a szülőknek, ha ki akarják fizetni az iskola által jogtalanul megkövetelt tanszerek, taneszközök és felszerelések árát.

A szülőkkel vetetik meg, ami az iskolába kell

A pedagógusok munkaköri feladatuknak tekintik, hogy többoldalas listán adnak át (újabban elektronikus úton küldenek ki) a szülőknek, hogy mit vásároljanak össze a tanévkezdésre. A szülőkkel vetetik meg másolópapírt és a krétát is.

Pedig a pedagógus nem dönthet szabadon, hogy mit vetet meg a szülőkkel, mivel az adott tantárgy oktatásához szükséges taneszközök és felszerelések listája, az iskola helyi tantervében van előírva.  “Az e körbe nem tartozó eszközök és felszerelések biztosítása az iskola feladata!” – hívja fel a figyelmet az MSZOE.

Van kedvezmény, kérelmezni kell

Azt is kiemelik, hogy a 20/2012. EMMI rendelet 83. § (2) bekezdése értelmében: A kiskorú tanuló szülőjének írásbeli nyilatkozatát be kell szerezni minden olyan óvodai, iskolai, kollégiumi döntéshez, amelyből a szülőre fizetési kötelezettség hárul.” Még nem találtunk ilyen nyilatkozatot?

Törvény értelmében a tanuló joga, hogy a nevelési-oktatási intézményben, családja anyagi helyzetétől függően, kérelmére ingyenes vagy kedvezményes tanszerellátásban részesüljön, továbbá, hogy részben vagy egészben mentesüljön a törvényben meghatározott, a tanulókat terhelő költségek megfizetése alól.

A kedvezményeket kérelmezni kell. Ne szégyelljék, ha szükségük van rá! – biztatnak.

Aki bővebben is kíváncsi, milyen nehézségeket lát a szervezet az iskolakezdéssel kapcsolatban, az honlapjukon is olvashat erről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik