Pénzügy

Minimum 15 ezer forint az iskolakezdés

iskolakezdési támogatás (Array)
iskolakezdési támogatás (Array)
A tanszerek beszerzése a családok többségében az édesanyák feladata, akik ilyenkor átlagosan 10-20 ezer forintot költenek. A REGIO JÁTÉK friss felmérése szerint amennyiben iskolatáskát is kell vásárolni, ez az összeg 5-15 ezer forinttal is gyarapodhat. Legtöbben augusztusban kezdik, és inkább a személyes vásárlást részesítik előnyben a webáruházakkal szemben, ám a mobilról történő keresés közel 10 százalékkal nőtt az elmúlt évhez képest. Ennek ellenére a szülők nagy része nem támogatja az elektronikus tankkönyvek és az iskolai tablethasználat bevezetését.

A hátizsák az elsősöknél érezhetően a legnagyobb ráfordítás a szülők részéről, mivel az ergonómia mellett az is fontos szempont, hogy ne csak egy évre szolgálják ki a kisiskolásokat. A felmérés szerint a legtöbben a 10-15 ezer forintos (32%) és a 15 ezer forint feletti (31%) táskákat keresik.

Szerencsére a kezdeti kiadásokat csökkenti, hogy az alsó tagozatos tanulók ingyen juthatnak hozzá a tankönyvekhez – értékelt  a felmérést készítő cég marketingvezetője Gyaraki Dávid.

Felsőbb osztályokban idén a családok egynegyede nem cseréli le gyermeke meglévő iskolatáskáját, minden második szülő pedig 5 és 15 ezer forint között áldoz egy új darabra. A nyári szüneti teendők után egyébként a tanszerek beszerzése is az édesanyákra marad az esetek mintegy 75 százalékában, akik előnyben részesítik a személyes vásárlást (60%), ám vannak, akik már az online és a bolti vásárlás kombinációját választják (30%). A játékáruház adatai szerint az elmúlt év hasonló időszakához képest a mobileszközről (tabletről vagy okostelefonról) érkező forgalom mintegy 10 százalékkal nőtt idén.

Augusztus végén kezdődik a roham

A gyermekek nagy örömére az iskolaszerek kiválasztásában szinte minden családban a demokrácia érvényesül, ily módon közösen döntenek arról, milyen füzet vagy tolltartó kerüljön szeptember elsején a táskába. Ennek megfelelően alakul a főbb szempontok fontossági sorrendje is: első helyen szerepel, hogy az adott tanszer elnyerje a nebuló tetszését (86%), amit a tartósság (85%) és az ergonomikus kivitelezés (83%), végül pedig az olcsóság (62%) követ.

Minden második családban fontos, hogy a kedvenc mesehős mosolyogjon például a tolltartóról: az alsósok körében a Jégvarázs, a Verdák és a Mancs őrjárat hódít, a felsősöknél pedig a Minyonok, a Monster High és a Star Wars a kedvenc.

Sokan már júniusban elkezdték a vásárlást

A suli előkészületei a legtöbb helyen augusztusban kezdődnek, viszont az első osztályt kezdő gyermekek szüleinek egyharmada már júliusban nekilát a vásárlásnak.

A nyár utolsó hónapja a legerősebb, ilyenkor generálódik a legnagyobb forgalom. Nem azért, mert az utolsó pillanatra hagyják a családok a bevásárlótúrát, hanem sokan ilyenkor kapják kézhez a munkáltatójuktól az iskolakezdési utalványokat. A támogatás alapvető fontosságú, hiszen a családok több mint felénél ilyenkor 10-30 százalékkal nőnek a havi kiadások, minden ötödik szülőnél pedig 30-50 százalékkal is megdobhatja a havi költségvetést a tanévre való felkészülés – tette hozzá Gyaraki Dávid.

A megkérdezettek kétharmada egyébként nem pártolja az elektronikus tankönyvek és a tablethasználat bevezetését.

A szülők visszajelzéséből kiderült, hogy a többség a tablethasználatot is plusz kiadásnak gondolja amellett, hogy a személytelenséget, a szemre gyakorolt káros hatásokat és a valódi értékek eltűnését tulajdonítják az okoseszközöknek – számolt be a marketingvezető.

(A kutatás a játékáruház saját értékesítési adatain, valamint egy frissen elvégzett online kutatáson alapulnak, melyben 1135, 6 és 14 év közötti gyermekkel rendelkező szülőt kérdeztek meg a tanévkezdéshez kapcsolódó teendőkről és kiadásokról.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik