Pénzügy

Hazudnak a magyaroknak az olimpia költségeiről?

Az eddigi nyári olimpiák alapján, ha most kéne fogadni arra, hogy mennyivel fog többe kerülni az olimpia nálunk, akkor a legvalószínűbb becslés az lenne, hogy nagyjából kétszer annyiba, mint amit mond a kormány – írta az Index.

2004-2014 közt az összes olimpiát nézve egy esemény átlagosan 8,9 milliárd dollárba (mai árfolyamon több mint 2500 milliárd forintba) került, az út- vasút- reptéri, hotel- és egyéb hasonló infrastrukturális költségeket nem számolva.

A magyar kormány – amely senkit nem kérdezett meg arról, hogy akarunk-e olimpiát – azt tervezi, hogy 774 millióból, tehát kevesebb mint a harmadából kihozzuk.

Ez szinte biztos, hogy orbitális hazugság, és ezt a kormány is tudja.

Miért lépik túl a költségeket?

  • Mert el kell készülni a beruházásokkal időre. Más projekteknél általában van lehetőség mérlegelni, hogy a felmerülő problémáknál a csúszás vagy az újabb költségek érik meg jobban. Itt viszont nincs más választása a vezetőknek, csak gyorsan még sokkal több közpénzt önteni az egészbe.
  • Mert szándékosan félreinformálják, alul tervezik a költségeket. Ez történt Londonban, ahol miután megnyerték a rendezési jogot, gyorsan újraszámolták a költségvetést, és lényegében megduplázták az eredeti terveket. Majd miután sikerült kicsivel a megduplázott költségek alatt maradni, büszkén hangoztatta egy sereg politikus, hogy milyen egyedülálló bravúrt vittek véghez.
  • Mert sokat lopnak. A politika közeli vállalkozók lopásainak mértéke az illiberális, nem-demokratikus országokban rendkívül magas. Emlékeztetőül: a Szocsiban rendezett téli olimpiát teljesen szétlopták Putyin és hívei, az 22 milliárd dollárba (több mint 6200 milliárd forintba) került.

Az Index szerint még az is lehet, hogy a kormány leginkább csak pályázni akar, olimpia rendezést kevésbé.

Hiszen milliókért lehet tanulmányokat íratni a haveri cégekkel. Csak a magyar pályázásra tervezett 10 milliárd forintos költség már fel is kúszott 15 milliárdra. Emlékeztetőül: csekély 900 millióból fogja reklámozni az olimpiát a Kubatov-féle Fradi vezére.

Az se rossz pénz, tekintve, hogy egy teljesen számonkérhetetlen termék lesz az eredménye, írta a lap.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik