Pénzügy

A német NOB-elnök Putyin nagy barátja, és az oroszokkal üzletel

Garri Kaszparov világhírű orosz sakkbajnok hívta fel a figyelmet Facebook posztjában egy újságcikkre, amely szerint a német Thomas Bach NOB-elnök szoros orosz kapcsolatrendszere alapján könnyen lehet, hogy az oroszok “rábeszéltek” NOB-hivatalnokokat azért, hogy visszaengedjék őket a riói olimpiára – találta a 444.hu.

Mint ismert, általános meglepetést keltett, hogy az államilag szervezett, támogatott és menedzselt doppingolás lelepleződése ellenére a Nemzetközi Olimpiai Bizottság vasárnap végül nem zárta ki az orosz sportolókat az olimpiáról. Hiába derült ki az is, hogy a 2014-es téli olimpián államilag szervezték az orosz sportolók doppingmintáinak manipulálását.

A NOB elnöke a német Thomas Bach, üzletember, jogász. Bachot 2013-ban választották meg a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnökévé. Az egykori olimpiai bajnok vívó magánemberként kinevezése után is felügyelőbizottsági elnöke maradt a Weinig AG nevű német multicégnek, ami a világ legnagyobb fafeldolgozógép-gyártója. A Weinig erőteljesen jelen van Oroszországban, a központjuk Moszkva mellett található, ezen felül több irodájuk is van a fakitermelésben erős országban.

Sőt, Bach a karrierje kezdetén, fiatal ügyvédként az Adidas alapítójának, Horst Dasslernek volt az assziszense volt azon a sportpolitikai osztályon, aminek hatalmas befolyása volt a kor olimpiai pályázataira, a mozgalom marketingszerződéseire és hasonlókra. Bach később többször is cáfolni kényszerült, hogy piszkos ügyekben vett volna részt. Az osztály ugyanakkor az orosz titkosszolgálat figyelmének középpontjában állt. Ennek a titkosszolgálatnak volt akkoriban ügynöke Putyin elnök, aki az orosz sportélet doppingtól való megtisztítására kitalált szuperbizottság élére most éppen egy másik egykori KGB-ügynököt, Vitalij Szmirnovot tervez kinevezni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik