harag (harag, düh, dühös, )
Pénzügy

A magyar munkavállalók nehezen uralkodnak az érzelmeiken

Életkortól függetlenül alacsony a magyar munkavállalók érzelmi kontrollja és határtartás-képessége – derült ki a Selfmapping HR szoftver legújabb kutatásából. Ennek következményeként nehezen uralkodunk az érzelmeinken és túlvállaljuk magunkat, melynek gyakran kiégés és felmondás a következménye.

A magyarok érzelmi kontrollja és határtartás-képessége életkortól függetlenül alacsony. A szoftver a 20 és 60 év közötti magyar munkavállalók kompetenciáit vizsgálta és arra a meglepő eredményre jutott, hogy vannak faktorok, amelyekben életkortól függetlenül igen gyengék a magyarok.

Az érzelmi kontroll az a képesség, amivel felismerjük és tudatosan szabályozzuk az erős érzelmeket keltő helyzetre adott reakciónkat. Minél erősebb ez a képesség, annál kevésbé befolyásolják az érzelmeink azt, hogy az adott helyzetet hogyan éljük meg, hogyan viselkedünk vagy döntünk. Az ebben való gyengeség következménye például, hogy rágódunk a sérelmeinken, állandóan panaszkodunk vagy csak a dolgok negatív oldalát nézzük, ami időigényes, nem visz előre és még rosszul is érezzük magunkat közben.

A Selfmapping eredményei szerint a gyenge határtartás is életkortól függetlenül jellemző a magyarokra. A határtartás az arra való törekvés, hogy világosan lássuk, mekkora a teherbírásunk, mi fér bele az időnkbe, mit tolerálunk, pontosan mi a feladatunk, felelősségünk és döntési körünk. Aki ebben gyenge, az könnyen túlterhelődik, valamint állandóan rohan és kapkod.

A felmérés szerint vannak más faktorok is, amelyekben életkortól függetlenül gyengék a magyar munkavállalók: a döntésképességben, a proaktivitásban és a fejlesztő szemléletben sem jeleskednek. Ezek pedig tovább növelik az időnyomást és a munkamennyiséget, melynek következményeként a munkavállalók nehezen regenerálódnak és meglehetősen kiégettek. A teszt 1 500 válaszadó kompetenciáit vizsgálta, akik kis- és középvállalatok, valamint multinacionális cégek alkalmazottai, de kis arányban található köztük egyéni kitöltő is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.