Gazdaság

Megvan, milyen munkahelyet szeretne a magyar

allasinterju(210x140)(1).jpg (állásinterjú, )
allasinterju(210x140)(1).jpg (állásinterjú, )
Noha mindenki fejében él egy kép az ideális munkahelyről, a magyarok sokszor megalkusznak vágyaikkal munkahelyük megválasztásakor. Álmainkban sokat akarunk keresni, aztán visszakozunk: inkább legyünk bejelentve. Az viszont már komoly pofon a munkaerőpiac mobilitására építő vállalatoknak, hogy a lakosság, ha döntenie kell, könnyen megadja magát a kényelmi szempontoknak, és azt a munkahelyet választja végül, amelyik közelebb esik az otthonához.

A vállalatok számára kulcskérdéssé vált, hogyan tudják megszólítani meglévő és potenciális munkavállalóikat egy olyan munkaerőpiacon, ahol bevallottan legalább tucatnyi iparág küzd munkaerőhiánnyal. Ebben segít tisztábban látni az a friss, 2016. áprilisi, munkahelyi elvárásokkal kapcsolatos kutatás, melyet a Groupama Biztosító készített az NRC Marketingkutató és Tanácsadó Kft.-vel. A 18-59 éves lakosság körében született válaszok elemzése számos érdekes eredményt mutatott meg többek között arról, hogy milyen kép él álmaink munkahelyéről, és hogy ehhez képest milyen szempontok alapján választunk állást a valóságban.

Ideális munkahely, ideális feltételek

Talán nem meglepő, hogy az ideális munkahely leírásakor az anyagi szempontok tűnnek a legfontosabbnak. A reprezentatív kutatásban résztvevők 85 százaléka legalább egy tényezőt besorol az álommunkahely leírásakor a bérezéssel kapcsolatos tényezők közül, jellemzően a magas jövedelmet (59%).

Az ideális munkahely leírásakor a munkahelyi légkör is – ezen belül elsősorban a jó csapat a lakosság 52 százaléka szerint – döntő szempont, nem kevésbé lényeges azonban maga a munka jellege. A kreativitással, hivatással, érdekességgel, emberközpontúsággal jellemzett szellemi szempontok a lakosság mintegy hattizedének (59%) számítanak kifejezetten, a megkérdezettek 35 százaléka pedig azt sem bánná, ha álommunkahelye közel lenne a munkahelyéhez.

A kutatás eredménye alapján olyan, korábban biztosnak vélt állítások kérdőjeleződtek meg, minthogy a karrier-, vagy előrelépési lehetőség kiemelten fontos a magyaroknak, amikor álmaik munkahelyét keresik. Ezzel szemben mindössze a megkérdezettek 22 százaléka sorolta ezt a szempontot az 5 legfontosabb elvárás közé, miközben a jó csapat minden második ember számára alapfeltétele egy álommunkahelynek – mutatott rá a kutatás érdekességeire a biztosító humán-erőforrás ügyvezető igazgatója, Boórné Siska Katalin.

Meglévő munkahely – alku az elvárásainkkal

Az ideális munkahely legfontosabb jellemzői sok esetben háttérbe szorulnak a valós munkahelyválasztásnál. Azok, akik ma aktívak, a jelenlegi munkahelyük kiválasztásakor elsődleges szempontként (56%) a teljes bejelentettséget tartották szem előtt, míg a magas jövedelem csak ötödük (21%) számára volt kritérium. Kiemelt, második helyen szerepelt ugyanakkor a földrajzi elhelyezkedés: 42 százalékuk számára volt a legfontosabb szempontok között a munkahely közelsége, amikor jelenlegi állásukban elhelyezkedtek.

Érdekes, hogy a jó csapat szempontja a jelenleg is állásban lévők számára az ideális munkahely kritériumainál is, és a jelenlegi munkahelyük kiválasztásánál is a harmadik legfontosabb szempont.

Meglepő eredmény született karrierlehetőségekkel kapcsolatban: ez a szempont a tényleges munkahelyválasztásnál úgy tűnik, hogy még annyira sem számít (11%), mint az álommunkahely meghatározásakor (23%). A munkáltató vállalat hírneve ugyanakkor nagyobb szerepet kap a valós választásokban (14%), mint az ideális munkahely képében (7%).

Kor, nem, végzettség szerinti szempontok

A jelenlegi munkavállalói háttér mellett egyes demográfiai jellemzők is erősen befolyásolják az ideális munkahelyről alkotott képet, és a jelenlegi munkahely megítélését. A legfiatalabbak az átlagosnál magasabb arányban tartják döntő szempontnak a magas jövedelmet, a kreatív munkát, és az előrejutási lehetőségek is valamivel fontosabbak számukra. A diplomások az átlagosnál érzékenyebbek az előrejutási lehetőségekre, és fontosabb szempont számukra az is, hogy munkájukat hivatásuknak tekinthessék. A nők és a gyermeket nevelők között többen vannak, akiknek lényeges szempont a részmunkaidős munkavállalás lehetősége és a gyermeknevelési, közoktatási intézmények közelsége.

Elengedhetetlen a realitások közelítése az elvárásokhoz

Boórné Siska Katalin szerint az adatok bizonyos szempontból arra utalnak, hogy a magyar munkavállalók nagyon sok kompromisszumot kötnek munkahelyük kiválasztásánál. „A munkavállalók sokszor kompromisszumot kötnek a lehetőségeket illetően, de ha az elvárásokat és realitásokat nem közelítjük egymáshoz, könnyebben hagyják el a céget a kollégák. A vállalati oldalon időben szükséges reagálni és megelőzni ezeket a helyzeteket” – hangsúlyozta a biztosító humán erőforrás ügyvezető igazgatója.

A kutatást azért is készítették, hogy jobban megismerjék a munkaerő-piaci igényeket. Ha egy vállalat ugyanis tisztában van az emberek elvárásaival, természetes, hogy jobban meg is tud felelni ezeknek. „A magyar biztosítási piac harmadik legnagyobb szereplőjeként fontosnak tartjuk, hogy munkavállalóink számára olyan odafigyelést, gondoskodást nyújtsunk, mely által úgy érzik, hogy a munkahelyükön tapasztalt feltételek megfelelnek azoknak az igényeknek melyeket egy ideális munkahely jellemzéseként fogalmaznak meg” – tette hozzá Boórné Siska Katalin.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik