Pénzügy

Török puccskísérlet: kicsit esett a török líra

A török puccskísérletet beárazták a tőzsdék hétfőn, de úgy tűnik, nem okozott nagy felfordulást a részvénypiacokon az esemény. A török líra még pénteken veszített értékéből 4 százalékot, de hétfőre valamelyest visszaerősödött. Így nyitáskor összességében 2,75 százalékot esett a dollárhoz képest, és enyhén estek a légitársaságok papírjai is.

FRISSÍTÉS: a török líra hétfő délután egy óra körül tovább erősödött. A dollár 2,9587 lírán, az euró pedig 3,2695 lírán forgott a nemzetközi devizapiacon, azaz a török fizetőeszköz 1,99 százalékkal drágult a dollárhoz, illetve 1,83 százalékkal az euróhoz képest.

A londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 index 0,37 százalékos, a frankfurti DAX-index 0,18 százalékos, a párizsi CAC-40 index pedig 0,04 százalékos nyereségben indította a kereskedést. Az euróövezeti vállalatok gyűjtőindexei közül az EuroStoxx50 0,32 százalékkal emelkedett nyitásban.

Az isztambuli tőzsdét viszont nem kerülte el az esés. A BIST 100 index 2,6 százalékkal esett, ezzel masszívan alulteljesít a kelet-közép-európai régióban. A 10 éves államkötvények hozama 43 bázispontot ugrott, 9,52 százalékra. A török betétbiztosításai alap hétfőn közölte, hogy felfüggesztették az ország hatodik legnagyobb kereskedelmi bankja, a Bank Asya működését. Az 1996-ban alapított bank szorosan kötődik az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen muszlim hitszónok mozgalmához.

A törökországi puccskísérletet követően a turisztikai cégek vezetői relatíve optimisták maradtak, és igyekeznek megnyugtatni a befektetőket, ennek ellenére esik a TUI és a Thomas Cook árfolyama.

A légitársaságok már vasárnap bejelentették, hogy újraindítják járataikat.

  • A Lufthansa Ankarába, Isztambulba, Izmirbe és Bodrumba is újra nyitott. Csupán két járatot töröltek Isztambul és Frankfurt illetve München és Ankara között.
  • Az Eurowings, a Lufthansa leányvállalata is indít már gépeket Törökországba.
  • A Thomas Cook egy szóvivője azt mondta, hétvégén már repültek járatok Törökországba, csupán néhány utas döntött úgy, hogy inkább nem indul el.
  • A TUI szóvivője azt nyilatkozta, Törökországba tartó gépei felszállnak, számukra ez csak egy átlagos hétvége volt. A kint tartózkodó 18000 német turista közül csak 30 jelezte, hogy korábban haza szeretne jutni.
  • A British Airways szombaton minden törökországi járatot törölt, de weboldala szerint ezek ennél a társaságnál is újra elindulnak, Isztambul és Izmir felé is. A vállalat egy szóvivője azt nyilatkozta, a törökországi járatokat folyamatosan vizsgálják.

Reuters/Portfolio/MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik