Pénzügy

Kivonul az országból a dohányoligarcha egyetlen versenytársa

A nyíregyházi dohányfeldolgozó Lázár János jó barátjának, Sánta János dohánycégeinek egyetlen piaci versenytársa volt. Az állam nem mentette meg őket, most elbocsájtják dolgozóikat.

Elbocsátja dolgozóinak többségét a nyíregyházi dohányfeldolgozó, a Universal Leaf Tobacco (ULT) Magyarország Zrt., mivel a továbbiakban más országokban fogják erjeszteni, szakkifejezéssel élve fermentálni a hazánkban termelt dohányt – mondta a Magyar Nemzetnek Bittner Imre, a részvénytársaság vezérigazgatója.

A vállalatnak 52 állandó munkatársa van, továbbá 150 szezonális dolgozót foglalkoztat. Bittner azt is közölte, hogy az egyeztetéseket a jövő héten kezdik meg az üzemi tanáccsal, ezeket követően tájékoztatják majd a döntésről az érintetteket és a munkaügyi központot.

Az átszervezést Bittner Imre európai és magyarországi piaci okokkal indokolta. Megemlítette, hogy próbáltak segítséget kérni a kormánytól a tevékenység folytatásához, de nem jutottak semmilyen eredményre, miközben az elmúlt két-három évben folyamatosan nőttek az eladatlan készleteik.

Haveri kapitalizmus

A lap megemlíti: az országból kivonuló dohányfeldolgozó Sánta János dohánycégeinek egyetlen piaci versenytársa. Sánta János Lázár János kancelláriaminiszter jó barátja. 2013-ban Sánta 3,8 milliárdnyi vagyonával még csak a 140. leggazdagabb magyar volt. Azóta több üzlete is virágzásnak indult. Nemrég az áramtermelésbe is belefogott, korábban pedig a trafiküzlettel járt nagyon jól, miután az egyik nagy nyertese lett a dohánykoncessziók újraosztásának is a kis- és nagykereskedelmi szektorban. Fentiek tükrében elgondolkodtató, hogy miért maradt el a magyar munkahelyeket is védő kormányzati segítség Sánta egyetlen dohányipari konkurensének esetében.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik