Gazdaság

Lebukott Romániában Lázár trafikos kapcsolata

dohányzás (dohányzás)
dohányzás (dohányzás)

Jókora adócsaláson érték azt a cégcsoportot, amely jó kapcsolatokat ápol Lázár Jánossal, és vezetőinek szerepük volt a trafiktörvény kidolgozásában is – írja a Adevarul romániai napilap alapján a hvg.hu.

A román adóhatóság a Taban Trafik SRL-nél – számolt be az augusztusi ügyről hétfőn az egyik legnagyobb romániai lap, az Adevarul. A napilap szerint a pénzügyőrök augusztus 5-én akcióztak a kft. raktáraiban, ahol átvizsgálták a készleteket. Bár elsőre úgy tűnt, minden rendben van, de amikor megbontották a csomagolást, kiderült, hogy dohánylevél helyett vágott dohányt találtak – derül ki a a hvg.hu cikkéből.

Romániában a két termék adóvonzata jelentős mértékben eltér, a különbség akár tízszeres is lehet. Az Adevarul szerint az adóhatóság mintegy 936 ezer lej különbözetett állapított meg, amihez még hozzászámolták az áfát is. Ez augusztusi árfolyamon közel 67 millió forintot jelent (+áfa). A napilap szerint az ANAF ugyanakkor megjegyezte, hogy a tavalyi évben 132 ezer csomagnyi dohánylevelet importált papíron a Taban Trafik a magyarországi és szlovákiai beszállítóitól.

TESZTELJEN ÉS NYERJEN!

A cég Sánta János érdekeltségi körébe tartozik. A vállalkozó nem csak Magyarországon rendelkezik jó politikai kapcsolatokkal. A lap felemlegeti, hogy Sánta egy ingatlanos cégben üzlettársa Ion Şcheau parlamenti képviselőnek, aki az utóbbi időben háromszor váltott pártot és frakciót.

Sánta János köztudottan jó kapcsolatot ápol Lázár Jánossal, a Miniszterelnökség első emberével, Hódmezővásárhely korábbi polgármesterével. Sánta 2012-ben Lázár János tanácsadójaként vált ismertté, és a trafiktörvény megfogalmazása idején azzal került be a hírekbe, hogy a törvényjavaslat Brüsszelnek kiküldött változatáról kiderült, hogy az az ő gépén íródott.

Sánta János fő érdekeltsége a Continental-csoport. A csoport tagja a sátoraljaújhelyi dohánygyár, a Continental Dohányipari Zrt. és disztribútor cége, a Tabán Trafik Zrt..

Ajánlott videó

Olvasói sztorik