Pénzügy

Győr-Moson-Sopron megye nagyon kivételes helyzetben van a lakáspiacon

Egyre több új építésű lakás kerül a piacra, ezzel párhuzamosan csökken az új és a használt lakások átlagos négyzetméterára közötti különbség, azaz záródik az lakáspiaci árolló - derül ki az ingatlan.com friss összeállításából, amely szerint az országos piacot nézve Győr-Moson-Sopron megye nagyon kivételes helyzetben van.

Nyomás alá kerülhet a használt lakások ára a következő időszakban a piacra kerülő  új lakások miatt – áll a friss összeállításban, amely több mint 47 ezer ingatlanhirdetés elemzésén alapul.

Fontos szintet lépett át az olló

Június első felében az új építésű lakások négyzetméterára országos átlagban 441 ezer forint volt a kínálati piacon, a használtaké pedig 337 ezer forintnál járt, ami 104 ezer forintos differencia. Ezzel szemben 2016 első hónapjaiban 110-132 ezer forint volt a különbség, amely az utóbbi három hónapban fokozatosan csökkent. Budapesten januártól májusig havi átlagban 100-120 ezer forinttal voltak drágábbak az új lakások, június elején azonban 93 ezer forintra mérséklődött a különbség.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője elmondta, hogy a fővárosban az új és használt lakások átlagos négyzetméterára közötti különbség mára 100 ezer forinton belülre került – ez fontos szintnek számít. Az árkülönbség ráadásul úgy csökkent 100 ezer forint alá, hogy közben az új lakások kínálata folyamatosan bővül.

Egy 60 négyzetméteres budapesti lakásnál ez azt jelenti, hogy az új építésű lakás átlagosan 6 millió forinttal drágább, mint a használt társa. – mondta a szakember.

Győr-Moson-Sopron megye kivételes helyzetben

Az országos átlagon belül a különböző megyék megyei jogú városaiban lényeges eltérések vannak. Győr-Moson-Sopron megyében a kínálati piaci árak alapján júniusban az új építésű lakások átlagos négyzetméterára 338 ezer forint volt, ami mindössze 39 ezer forinttal haladta meg a használt lakások átlagértékét.

Az ingatlan.com szakembere szerint ilyen alacsony különbségnél a Győr-Moson-Sopron megyei ingatlanok esetében már reálisabb választás egy új lakás megvásárlása. Az ingatlan.com szerint Győr-Moson-Sopron eleve kivételes helyzetben van a magyarországi lakáspiacon. A megyében tízezer lakosra átlagosan 5,3 új építésű lakás jutott az első negyedévben, ami messze a legmagasabb érték az országban, négyszerese az 1,4-es országos átlagnak és több mint duplája a fővárosi 2,4-es adatnak.

Mi várható?

Ha a következő időszakban záródik az olló a lakáspiacon, az fordulatot hozhat. Ez ugyanis gátat szabhat a használt lakások drágulásának, így nem várható további áremelkedés ebben a szegmensben. Ha pedig túlkínálat alakulna ki az új építésű lakások piacán, akkor lejjebb is mehet a használt lakások átlagos négyzetméterára – adott előrejelzést a szakember.

Szerinte azonban nagyon fontos, hogy a komolyabb árcsökkenés egyelőre nem érdeke a piaci szereplőknek, legyen szó lakástulajdonosról vagy fejlesztőről. Az újlakás-beruházásokat megvalósító cégek vevői számára ugyanis a használt lakás eladásából származó bevétel biztosítja a fedezet nagy részét az új lakásra.

A szakértő hozzátette:

A családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) kibővítése az év elején egyszerre növelte a keresletet és az árakat is. Ennek ellenére az új lakások továbbra is hiánycikknek számítanak az ingatlanpiacon a ténylegesen elérhető szűkös kínálat miatt. Ezt a feszültséget azonban enyhíti majd a betervezett, épülőfélben lévő új lakások átadása, ami mennyiségtől függően az árakat is nyomás alá helyezheti.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.