Gazdaság

A lakáspiac adhat reményt az építőiparnak

Idén áprilisban az építőipar teljesítmény közel 30 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest főként az uniós forrásból végzett beruházások befejezése miatt. A lakásépítéseket is magában foglaló  épületépítések szerződésállománya alapján azonban növekedés jöhet a következő időszakban.

Áprilisban az építőipari termelés 29,8 százalékkal esett vissza tavaly áprilishoz képest. A szektor két fő alágazata közül az egyéb építményeknél 52,1 százalékos volt a csökkenés elsősorban az uniós beruházások kifutása miatt. A másik fő alágazat, az épületépítések esetében azonban csak 2,7 százalékos volt a visszaesés. Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője a friss adatokról azt mondta, hogy az ágazat teljesítménye ugyan jelentősen csökkent, de a visszaesés a lakásépítéseket magában foglaló épületépítéseknél minimális volt. Valamelyest javítja az egyelőre kedvezőtlen képet az is, hogy márciushoz képest a szezonálisan és munkanaphatással korrigált adatok szerint az építőipari termelés minimálisan, 2 százalékkal nőtt.

A szakember szerint az építőipar jövőbeli teljesítményét meghatározó szerződésállomány alakulása bizakodásra adhat okot. A lakásépítéseket magában foglaló épületépítési alágazat rendelésállománya ugyanis április végén 57,2 százalékkal volt magasabb, mint tavaly áprilisban. Az ágazat egésze szempontjából az azonban kedvezőtlen, hogy a másik alágazatban – az egyéb építmények esetében – a szerződésállomány 38,3 százalékkal alacsonyabb volt, mintegy évvel korábban.

Bár a szerződésállomány az épületépítéseknél növekedést jelez előre, fontos, hogy az épületépítésekre vonatkozó rendelésállomány pozitív alakulása nem jelenik meg azonnal az ágazat teljesítményében. Csak pár hónap csúszással lesz látható. Az mindenesetre valószínűsíthető, hogy az ágazat a beinduló épület- és lakásépítések miatt javuló teljesítményt nyújt majd a következő hónapokban” – mondta Balogh László.

Hozzátette: összességében az építőipar motorja az épületépítések, ezen belül is a lakásépítések lesznek, elsősorban az új lakások iránti kereslet eredményeként.

A szakember azt is elmondta, hogy az új építésű lakások piacára ráfér a növekedés. A múlt évben kevesebb, mint 8 ezer új lakást vettek használatba, ez pedig bőven elmarad az egészséges ingatlanpiachoz szükséges 30-40 ezres darabszámtól. Az új lakások piacán várható élénkülésre utal az is, hogy az idei első negyedévben 4756 új lakás építésére adtak ki engedélyt az első negyedévben, ez pedig kétszerese a múlt év azonos időszakában kiadott engedélyeknek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik