Pénzügy
A closeup shows details of a suit made and worn by Hungarian graphic artist Tibor Gaal, also known as T-Boy, in Heroes Square in Budapest on March 10, 2008. When the Hungarian National Bank withdrew one forint (0.0038 euros and 0.0058 US dollars) and two forint coins from circulation on February 29, 2008, the artist made his suit with the coins and was sponsored by a glue company. AFP PHOTO / FERENC ISZA / AFP PHOTO / FERENC ISZA

Pofátlanul sokat keresnek az MNB-alapítványoknál

Tamásné Szabó Zsuzsanna
Tamásné Szabó Zsuzsanna

újságíró. 2016. 05. 11. 19:50

Korábban a témában:

Kíváncsiak voltunk, vajon mennyire lehet jó egy MNB-s alapítványnál dolgozni, ezért megnéztük a honlapjaikon, hogy mennyit keresnek a náluk lévő munkavállalók.

Ha ön is kíváncsi, egyesével itt nézheti meg sorban: PADA, PADS, PAGEAO, PADMA, PADI, PADOC.

Nem egészen egységes szerkezetben közlik ugyan az adatokat, de azért a lényeg összehasonlítható:

Egy meg egy az kettő

A legnagyobb fizetést a mindössze két fős PADI-nál dolgozók kapják,

a beosztott(ak?) havi nettó majdnem egymillió forintot, főnök(ök?) pedig kis híján 4 millió forintot vihet(nek) haza havonta.

Amit nem egészen értettünk, hogy ha összesen két munkavállaló van, akkor miért írnak többes számban a nem vezető munkavállalókról, és külön többes számban a vezetőkről. Hiszen ha jól gondolkodunk, akkor a kettőből 1 fő nem vezető, a másik meg vezető…

Igaz, a vezetők mellett említik még a vezető tisztségviselőket is (illetmény, munkabér, rendszeres juttatások címén). Szóval nem zárnánk ki, hogy a 4 millió forintot mégiscsak többen kapják. De bizonyosságot nem tudtunk szerezni érdemi válasz híján.

A részletek homályban maradtak

Hiába kérdeztük ugyanis, hogy a munkavállalókból hány fő a vezető, és hány fő a nem vezető, azt sajnos nem tudtuk meg egyik alapítványnál sem.

Titok 

Ahogyan azt sem, hogy a vezetők közül hányan ajánlják fel a fizetésüket alapítványoknak (ezt egyedül a PADS-nál közlik: ketten). Ami nemes gesztus. De az is érdekelt volna minket, hogy vajon MNB-s alapítványnak ajánlják-e fel a fizetésüket. Meg hogy vajon a saját alapítványuknak ajánlják-e fel a fizetésüket. És ha esetleg így áll a helyzet, miért nem végzik inkább díjazás nélkül a tevékenységüket.

Érdemi választ azonban nem kaptunk, ahogy az egyéb juttatásokat, prémiumokat firtató kérdéseinkre szintén nem (nem lehet tudni, hogy azok havi, vagy éves összegek-e). Hiába érdeklődtünk a különböző költségtérítések, munkába járással kapcsolatos kifizetések összegéről is, illetve arról, hogy a juttatásokat, prémiumokat mindenki kapja-e, és ha igen, egyforma összegben jár-e.

Egyenválasz

A hat alapítványból négytől kaptunk visszajelzést, szó szerint ugyanazt:

Az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvény az alábbiak szerint rendelkezik a közfeladatot ellátó szervnél foglalkoztatottak létszámára és személyi juttatásaira vonatkozó adatok közzétételével kapcsolatban.

A közfeladatot ellátó szervnél foglalkoztatottak létszámára és személyi juttatásaira vonatkozó összesített adatok, illetve összesítve a vezetők és vezető tisztségviselők illetménye, munkabére, és rendszeres juttatásai, valamint költségtérítése, az egyéb alkalmazottaknak nyújtott juttatások fajtája és mértéke összesítve.

Az alapítványok közölték még, hogy holnapjukon a fenti rendelkezések szerint tették közzé az említett adatokat, és ezzel maximálisan megfeleltek a törvény által előírt közzétételi kötelezettségüknek. Ez kétségtelenül így van, kíváncsiságunkat azonban akkor sem elégítették ki.

888 millióba kerülhet évente

Kérdeztük még azt is, hogy mennyi a teljes bérköltség, amire szintén nem kaptunk választ. Jobb híján kiszámoltuk. Mivel egy egységnyi bérnél a munkáltató összes költsége 1,94, így éves szinten az összesen majdnem 458 millió forintnyi nettó fizetés több mint 888 millió forintba kerülhet. Ennyi lehet az MNB-alapítványoknál a teljes éves bérköltség most. Amit ugye olyan közpénzből fizetnek, ami mint kiderült, nem vesztette el közpénz jellegét.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.