Pénzügy

2018-tól már a jövedéki adóbevallást is a NAV csinálhatja

Az adóbevallás 2018-tól jelentősen egyszerűsödhet. A NAV több, az átlagemberek számára problematikus folyamat elvégzését is átveszi.

Az új szabályok megalkotásakor a fő szempont az adminisztráció-csökkentés, az egyszerűsítés volt – áll a Nemzetgazdasági Minisztérium közleményében. A vállalkozóbaráttá alakított jövedéki törvény szövege a felére csökken – a korábbi 150 oldal helyett az új törvény mindössze 65 oldalból áll, jegyzik meg.

2018-tól a személyi jövedelemadó-bevalláshoz hasonlóan a jövedéki adóbevallást is a NAV csinálja. Az adóhatóság elkészíti az adóbevallást, melyet a gazdálkodó jóváhagy, szükség esetén korrigál. 2017-től megszűnne a papíralapú nyilvántartás-vezetés és adatszolgáltatás, minden információ elektronikusan jutna el az adóhivatalhoz.

Majd hétezer borászat (a borászatok 95%-a) mentesül szinte minden ilyen jellegű adminisztrációs kötelezettségtől. 2017-től már csak a hegybírónak tartoznak elszámolási kötelezettséggel – évente egyszer a készletről.

Egyféle adóraktár lesz

Jelenleg 47 féle adóraktár van, minden egyes típushoz eltérő biztosíték összeg és tárolókapacitás tartozik. Jövőre már csak egyféle adóraktár lesz, amelyben a vállalkozók az adóhivatalnak bejelentett tevékenységet végezhetik. A történelmi hagyományokhoz igazodva – a kedvezőbb szabályok biztosítása végett – két speciális típus megmaradna: a bérfőzést végző adóraktár és a szőlőbort előállító ún. egyszerűsített adóraktár.

Az új típusú adóhivatal és az új jövedéki törvény fókuszában a vállalkozóbarát szemlélet áll. Garanciális szabály lesz 2017-től, hogy a gazdálkodók számára terhesebb folyamatos pénzügyőri jelenlétet vagy egyéb többletkötelezettséget csak határozattal lehet korlátozott ideig elrendelni, hiszen ezzel nyílik meg a gazdálkodók jogorvoslati lehetősége. A szigorú szankciók alól pedig a vállalkozók mentesülhetnek, ha bizonyítják, hogy az adott helyzetben elvárható körültekintéssel jártak el.

Az egyszerűsítés jegyében 2017-től zárjegyet kell tenni a dohánygyártmányokra – éppúgy, mint az alkoholos italokra. Ezzel gyakorlatilag az adójegy megszűnik, és a dohánygyártmányok zárjegyéről lekerül a kiskereskedelmi eladási ár.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik