Gazdaság

Csökkenhet a nyers tej áfája is

A kiskereskedelemben elérhető ultrahőkezelt (UHT) tejek helyett a nyers tej forgalmi adója csökkenhet jövőre öt százalékra.

A Magyar Idők szerint a döntés megszületett, a kormány már csak a technikai részleteken dolgozik. A lap szerint az alapanyag forgalmi adójának csökkentésével nemcsak a tej, hanem a tejtermékek versenyképessége is javulhat a hazai piacon.

Lázár János egy pénteki fórumon azt mondta: a sertéshúsnál az alacsonyabb áfa ugyan jelentősen csökkentette a fogyasztói árakat – ezzel javítva a lakosság vásárlóerejét -, de a termelők a pozitív irányú intézkedésből szinte semmit sem éreztek, mivel a kereskedelem az értékesítési ár mellett a beszerzési árat is csökkentette, a termelők kénytelenek még olcsóbban továbbadni a portékájukat a kereskedőknek, mint korábban. A tárcavezető szerint a kormány tanult ebből, a tejnél olyan intézkedést szeretne meghozni, ami a közvetlenül kifizetett támogatások mellett valós segítséget jelent a tejtermelő gazdaságoknak.

A Magyar Idők szerint szerint a helyzet egyre súlyosabb, a hazai tejfelvásárlási árak mára 70 forint alá estek, sőt, a kisebb termelők esetében az 50 forintot is alig éri el egy liter nyers tej ára, ez a szint jóval az előállítási költség alatt van, s ha tovább csökkennek, félő, hogy tehenészetek tucatja hagy fel a termeléssel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik