Pénzügy

Az állami pénzmosoda képtelen elég vonzó lenni

pénzmosás, pénzmosoda (Array)
pénzmosás, pénzmosoda (Array)

Kevesebben legalizálták az eddig adózatlan jövedelmeiket, vagyonukat 2016 első három hónapjában, mint az azt megelőző negyedévben. A köznyelvben pénzmosónak nevezett Stabilitási Megtakarítási Számlából (SMSZ) mindössze 171 nyitottak szemben a 2015 utolsó negyedévi 346-tal – közölte a Világgazdasággal a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Pedig 2015. július 1-jétől az SMSZ-t nyitó magánszemély már egy év után 10 százalék adó megfizetésével szabadon veheti fel a kamatot nem fizető államkötvényekbe tett kétes eredetű jövedelmeit. A visszaesést valószínűleg az okozza, hogy január 1-jével szigorodtak a nemzetközi banktitkokkal kapcsolatos adatkezelések és az adóegyezmények.

A számlákra átlagban befizetett összeg viszont nem változott, nagyjából ugyanakkora, közel 81 millió forint volt január–március között, ami csak 3,5 millióval kevesebb a tavaly október–december közöttinél. Eddig összességében 105 milliárd forint került az SMSZ-ekre.

Az SMSZ-program nem váltotta be a vele szembeni elvárásokat sem a befizetések, sem az elért befizetői kör tekintetében – értékelt a lapnak a privátbanki szektort elemző BloChamps Capital Pénzügyi Tanácsadó Kft. ügyvezetője, Karagich István.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik