Pénzügy

38 milliárdot fehérítettek ki a legális pénzmosodában

forint(210x140).jpg (forint)
forint(210x140).jpg (forint)

Ekkora adózatlan jövedelem landolt tavaly az adóamnesztia részeként kidolgozott stabilitási megtakarítási számlákon – írja a Napi Gazdaság.

Az adóamnesztiával élők tavaly 610 stabilitási megtakarítási számlát (smsz) nyitottak, egy-egy számlára átlagosan 62 milliót, összesen pedig 37 milliárd 877,3 millió forintot fizettek be – közölte a lappal a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). Év végén többen, kevesebb pénzt hoztak haza, októberig még 66 millió volt a számlákon elhelyezett átlagos összeg.

A NAV utolsó negyedéves adatai szerint október-december között kisebb összegeket fizettek be: 166 számlán mintegy 8,5 milliárd forintot helyeztek el, számlánként átlagosan 51 milliót.

Az smsz-lényege, hogy a magánszemélyek által elhelyezett legkevesebb ötmillió forint származását, adózását nem ellenőrzi a hatóság. A bankok adatot a számlatulajdonos azonosítása nélkül adnak. A megtakarítási számla komoly vonzereje emellett, hogy az azon elhelyezett pénz az ötödik évtől adómentessé válik, sőt a mindenkori állampapírhozamokkal kamatozik. A stabilitási megtakarítási számlák hét magyarországi pénzintézetnél érhetők el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik