Gazdaság

Még több pénzt kapnak a kormányközeli akadémikusok

Fekete György (fekete györgy, )
Fekete György (fekete györgy, )

Egyre magasabb életjáradékot kapnak a kormány által köztestületi rangba emelt, Fekete György által vezetett Magyar Művészeti Akadémia tagjai.

Egy tegnap megjelent kormányrendelet alapján jövőre ismét emelkedik a Magyar Művészeti Akadémia tagjainak életjáradéka. A milliárdos juttatásokkal, intézmények egész sorával megajándékozott MMA rendes tagja havi bruttó 230 ezer forint, levelező tagja 160 ezer forint életjáradékot kap jövőre.

Az Akadémiának 267 köztestületi tagja van, életjáradékuk költsége összesen évi 1,8 milliárd forint, ez a legnagyobb tétel az intézmény kiadásai között. Az elmúlt években egyre emelkedik a kormány által megállapított életjáradék összege, 2012-ben még 150 ezer forint volt.

Szintén nagyobb működési tételek a gazdasági társaságok fenntartására szánt 600 milló, a titkárság dologi kiadásaira szánt 346 millió, a személyi juttatásokra fordítandó 314 millió forint is. Az MMA elnök Fekete György fizetése miniszter besorolású, havi bruttó 1 101 900 forint, amihez jön még az évi 200 ezres cafeteriakeret, és az Akadémia által meghatározott költségtérítés.

Érdekesség, hogy miközben az MMA-t vezető Fekete György szívügyeként emlegetett Nemzeti Szalon kiállításaira 80 millió forintot szánnak, kutatási tevékenységre csak 50 millió forint jut. Nemzetközi programokra, konferenciákra is elégnek bizonyul 10 millió forint.


Fekete György (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt) 

A Magyar Művészeti Akadémia 2015-ben 5,2 milliárd forint támogatást kap a költségvetésből, ami 17 százalékkal magasabb, mint 2014-ben. Jövőre az MMA költségvetéséből a titkárságának igazgatására 1,5 milliárdot, köztestületi feladatok ellátására 2,6 milliárdot, fejezeti kezelésű előirányzatra 1,1 milliárdot fordíthatnak – derül ki a 2015-re vonatkozó költségvetési törvényből.

Az MMA-ról az Alkotmánybíróság nemrégiben megállapította, hogy nem értéksemlegesen működik, bár ennek nincs jogi következménye. Az Alkotmánybíróság szerint az MMA nem képes képviselni a teljes magyar művészet, mert nem értéksemleges módon alapították, és nem is úgy működik. Az AB szerint sérti a művészet szabadságát, hogy a semlegességet és sokoldalúságot megtestesíteni hivatott köztestület alapító tagjai kizárólag egyetlen, törvényben nevesített civil szervezet tagjaiból kerültek ki. 

A Magyar Művészeti Akadémia egyesület 1992-ben jött létre és csaknem húsz évig működött társadalmi szervezetként. Egyik alapítója Fekete György, a Kádár rendszer alatt rendszeresen állami támogatásokat kapó, és a hatvanas években külföldi kiállításokra járó belsőépítész, most ultrakonzervatív-jobboldali politikus. 

Az MMA magánegyesületnek a 2011-ben megalkotott alaptörvény adta meg a köztestület státuszt. Az MMA megkapta a Műcsarnok és a Pesti Vigadó ingatlanainak tulajdonjogát, és több olyan jogosultsága is van, amellyel a művészetet, a kulturális közéletet befolyásolni tudja. Az MMA ítéli oda például a Nemzet Művésze díjat, és az azzal járó közel 700 ezer forintos életjáradékot is. Illetve ösztöndíjakat, kutatásokat, kiállításokat finanszíroznak is egy szűk ideológia, művészetfelfogás mentén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik