Pénzügy
allasinterju(210x140)(1).jpg (állásinterjú, )

5 tipp a sikeres munkahelyváltáshoz

Számos okból dönthetünk úgy, hogy új munkahely után nézünk. A rossz munkakörnyezet, az alacsony szakmai vagy anyagi megbecsülés, az unalmas feladatok vagy az előrelépési lehetőségek hiánya is elég indok lehet a váltásra. Az alábbiakban az oktatási szakértő segít néhány hasznos tippel, hogy az állásváltás valóban előrelépést hozzon karrierünk szempontjából.
Korábban a témában:

Életünk nagyjából egyharmadát munkával töltjük, ezért nagyon fontos, hogy szeressük, amit csinálunk. Dr. Dobay Péter, a Perfekt Zrt. oktatási szakértője szerint ma már sokkal nagyobb súllyal esik latba karrierdöntéseink meghozatalakor a motiváció és a vállalati kultúra, mint az, hogy hosszú távon biztos pontot jelentsen számunkra munkahelyünk.

Az Y generáció tagjainak például ma már természetes, hogy néhány évente munkahelyet váltanak, vagy akár pályát is módosítanak. A váltás mindig kockázatos döntés, mégis egyre többen jelentkeznek OKJ-s képzésre azzal a céllal, hogy tovább képezzék magukat, vagy új szakmát tanuljanak, mielőtt elhagyják korábbi munkahelyüket. A szakértő úgy véli, az alábbi öt tanácsot mindenképpen érdemes megfogadni, hogy a munkahelyváltás valóban előrelépést hozzon karrierünkben.

1. Gondoljuk át, hogy biztosan akarunk-e váltani!

Stresszes munkakörnyezetben időnként mindenki úgy érzi, hogy betelt a hócipője, és legszívesebben még aznap beadná felmondását. Mielőtt azonban cselekednénk, érdemes átgondolni, hogy melyek azok a tényezők, amelyek gátolnak a munkavégzésben, tudjuk-e orvosolni a problémákat, megéri-e azok miatt feláldozni a biztos munkahelyet. Vegyük számba, hogy milyen változásokat tudunk elérni, van-e hosszú távon olyan célunk, amelyet a mostani állásunkban szeretnél megvalósítani, és beszéljünk a főnökünkkel a felmerülő kétségeikről.

2. Fogalmazzuk meg, hogy miért szeretnénk váltani!

Magasabb fizetés, szakmai előrelépés, rugalmas időbeosztás, kevesebb stressz. Mindenkinek mások az egyéni preferenciái. Állítsuk fel a saját fontossági sorrendünket, mielőtt elkezdenénk állást keresni, hogy egész biztosan olyan pozíció iránt kötelezzük el magunkat, ami illeszkedik az elvárásainkhoz. Átlagosan 43-45 évet dolgozunk életünk során. Sehol sincs megírva, hogy ugyanazon a területen kell eltöltenünk ezt a közel fél évszázadot. Gondoljuk át, hogy mivel foglalkoznánk a legszívesebben, és hogyan tudjuk elérni céljainkat.

3. Tervezzük meg a váltás időszakát!

Ha megérett bennünk az elhatározás, ne mondjunk fel első felindulásból, mert nincs kizárva, hogy két szék között a pad alá kerülünk. Kezdjünk el keresgélni, mérjük fel a lehetőségeinket a munkaerőpiacon, és ha szükséges, képezzük magunkat tovább, mielőtt felégetjük magunk mögött a hidakat.

4. Képezzük tovább magunkat!

Akár saját szakmánkban szeretnénk magasabb beosztásba kerülni, akár új területen szeretnénk elhelyezkedni, jó döntés lehet egy OKJ-s képzés elvégzése. Dr. Dobay Péter szerint az OKJ-s képzések előnye, hogy rugalmas időbeosztásban, így akár munka mellett is könnyen elvégezhetők. A rövid képzési időnek köszönhetően gyorsan szert tehetünk gyakorlatias tudásra, és a képzések széles palettájáról választhatunk, így mindenki megtalálhatja az érdeklődéséhez legjobban illő területet.

5. Hagyjunk időt a feltöltődésre két állás között!

A munkahelyváltás nagyon sűrű időszak. Szánjunk néhány hetet a pihenésre, mielőtt beleugrunk a következő nagy projektbe. Hagyjunk időt magunknak, hogy elengedjük az elmúlt évek felgyülemlett feszültségét, töltődjünk fel energiával, és így hozzuk ki magunkból a maximumot az új munkahelyen.

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.