Pénzügy

Az autóipar miatt csökkent januárban az ipari termelés

autogyar(210x140).jpg (Array)
autogyar(210x140).jpg (Array)

A KSH első becslését igazolta a második: valóban 0,2 százalékkal mérséklődött az ipari termelés januárban (nyers adat szerint) éves szinten, a munkanaphatástól megtisztított index pedig 2,2 százalékos emelkedést mutatott.

Az is változatlan, hogy 2016. januárjában az előző hónaphoz viszonyítva a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás 0,1 százalékkal mérséklődött.

ipar

Export és belföldi értékesítés

Az ipari export volumene 1,0 százalékkal nőtt a 2015. januárihoz képest. A feldolgozóipar exportértékesítésének több mint felét adó két alág közül a több mint egyharmadot kitevő járműgyártás kivitele 2,5 százalékkal csökkent. A másik meghatározó alág, a feldolgozóipari export közel egyhatodát képviselő számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásának külpiaci eladásai viszont jelentősen, 18,7 százalékkal emelkedtek.

Az ipar belföldi értékesítése 1,3, ezen belül a feldolgozóiparé 1,9 százalékkal kisebb volt, mint egy évvel korábban.

Feldolgozóipar

Az ipar nemzetgazdasági ágai közül a döntő súlyt (93%) képviselő feldolgozóipar termelése 0,3, az energiaiparé (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) 2,1 százalékkal emelkedett, a csekély súlyú bányászaté 32 százalékkal visszaesett 2015 januárjához viszonyítva.

A feldolgozóipar tizenhárom alága közül hatban csökkent a termelés. A többi alágban 0,4 és 16,6% közötti volumennövekedést mértek 2015 azonos hónapjához képest.

  • A jelentősebb súlyú alágak közül a feldolgozóipari termelés 30 százalékát kitevő járműgyártás kibocsátása 3,5 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. Legutoljára 2012 decemberében mértek csökkenést (0,4%) ebben az iparágban. (Az ok most a hosszabb év végi leállás lehetett.) A két meghatározó – az alág kibocsátásából mintegy 50–50 százalékkal részesedő – alágazat közül a közúti gépjármű gyártása 10,6 százalékkal esett vissza, a közúti jármű alkatrészeinek gyártása ugyanakkor 6,6 százalékkal növekedett. Ami viszont nem túl jó hír, hogy a mérséklődő teljesítmény az iparág új rendelésmutatóiban is tükröződik.
  • A feldolgozóipari rangsorban második alág, a feldolgozóipari termelésből 13 százalékkal részesülő számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 16,6 százalékkal bővült. Az iparág alágazatainak döntő többségében nőtt a kibocsátás, a legnagyobb súlyúban, az alág több mint egyharmadát adó elektronikus fogyasztási cikk gyártásában 29 százalékkal.
  • A harmadik legnagyobb súlyú alág, a feldolgozóipari termelés 11 százalékát képviselő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 0,4 százalékkal emelkedett, nagyrészt az összes értékesítés 43 százalékát adó kivitel 2,2 százalékos növekedése miatt. A hazai eladások ugyanakkor 3,2 százalékkal csökkentek. Az alág tíz alágazatából ötben 2,1 és 28% közötti volumenbővülést, a másik ötben viszont 0,7 és 23% közötti visszaesést mért a KSH. A legnagyobb (az alág termelésének 25 százalékát képviselő) alágazat, a húsfeldolgozás, -tartósítás, húskészítmény gyártása 0,7 százalékkal mérséklődött, míg a legnagyobb mértékben, 28 százalékkal – az alág kibocsátásából 15 százalékkal részesedő – takarmány gyártása nőtt.
  • Két számjegyű volt a növekedés (11,4%) a közepes súlyú fémalapanyag és fémfeldolgozási termék gyártásában, mind a hazai, mind a külpiaci eladások élénkülése miatt.
  • Jól teljesített a kis súlyú egyéb feldolgozóipar, a kibocsátás 8,9 százalékkal bővült. Az alág mindhárom ágazatában emelkedett a volumen.
  • Folytatódott a visszaesés a vegyi anyag, termék gyártásában: a termelés januárban 8,4 százalékkal csökkent. Mindkét értékesítési irányban alacsonyabb volt a kereslet, mint egy évvel ezelőtt.
  • Az alágak közül a legnagyobb mértékben, 16,3 százalékkal, a közepes súlyú gép, gépi berendezés gyártása maradt el az egy évvel korábbitól, elsősorban a motor, turbina gyártása szakágazat jelentős visszaesése következtében.

Az ipari termelés további alakulása szempontjából irányadó mutató, a rendelésállomány januárban 11,2 százalékkal magasabb volt, mint egy évvel korábban, bár a hónap alatt feladott új rendelések 18,2 százalékkal visszaestek.

A nemzetgazdasági tárca szerint az ipar érdemi bővülésére számít az év hátralévő részében, amit a rendelésállományra vonatkozó adatok is alátámasztanak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik