Pénzügy

Sokkal szigorúbb a lengyel bankadó, mint a magyar volt

lengyelek(1)(1)(960x640).jpg (lengyelek, )
lengyelek(1)(1)(960x640).jpg (lengyelek, )

Úgy tűnik, Lengyelországban is megvalósul az orbanizáció. Első lépésben kiiktatták az Alkotmánybíróságot, hogy senki se kontrollálhatja a kormány túlhatalmát, most jön a bankadó és a közmédia einstandolása, jövőre pedig a kereskedelmi láncok adója.

A bankadós törvényt az éjjel meg is szavazták, ugyanakkor még jóvá kell hagynia a parlamenti felsőháznak és a lengyel államfőnek is. Az Alkotmánybíróság sem szólhat ebbe bele, hiszen kormánypárti bírókkal töltötték fel a létszámot. Ha megszavazzák, akkor nem Magyarországon lesz a legmagasabb a bankadó.

2016-ban a bankadótól a lengyel kormány összesen 4,4 milliárd zloty bevételt vár.

A bankadó nem írható le az adóalapból, nálunk igen. Nagyobb a mérlegfőösszeg mértéke is, amihez képest kivetik. E mellett a bevételeket szigorúan családtámogatásra fordítják, nálunk lényegében elnyelte az államkassza. A bankadóból a lengyeleknél jövő év áprilisától minden második és további gyermek után havi 500 zloty (mintegy 35 ezer forint) támogatást fizetnek majd ki.

A lengyel kormány márciustól a nagy kereskedelmi hálózatokra is adót vetne ki, az erre vonatkozó törvényjavaslatot jelenleg dolgozzák ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik