Pénzügy
nyugdijasok(430x286)(2).jpg (nyugdíjas, )

Élethosszig tartó munkával készülünk a nyugdíjra

24.hu
24.hu

2015. 12. 04. 12:47

Korábban a témában:

A hazai aktív korú lakosság 64 százaléka véli úgy, hogy a nyugdíjba vonulása után is dolgozni fog valamilyen módon – derült ki az OTP Öngondoskodási Indexéből.  Ezzel szemben a kutatás eredményei rámutatnak: a nyugdíjasok mindössze 9 százaléka dolgozik nyugdíj mellett. A bank önkéntes nyugdíjpénztára arra hívja fel a figyelmet, hogy

a gazdasági adatok és a tapasztalatok egyaránt abba az irányba mutatnak, hogy nem valós alternatíva az időskori munka.Mennyire jellemző a magyarokra az élethosszig tartó munka?

„Évek óta azt látjuk, halljuk, hogy a hazai lakosság jelentős része arra számít, hogy a nyugdíjas éveiben is dolgozni fog és az abból származó jövedelemből fog megélni. Az ő arányuk továbbra is kétharmad az aktív korú társadalmon belül. Számukra rossz hírünk van. Mind a kutatási adatok, mind a gazdasági tapasztalatok azt mutatják, hogy ez egy nem valós várakozás. Az OECD adatai szerint ugyanis a magyar nyugdíjasok bevételeinek mindössze 12 százalékát adják a munkából származó bevételek. Ezzel összecsengnek az öngondoskodási index eredményei is, amelyek szerint a hazai nyugdíjasok csupán 9 százaléka rendelkezik a nyugdíjon kívül más bevételi forrással. Elmondhatjuk tehát, hogy a munka nem valós alternatíva, szükség van az öngondoskodásra, hiába gondolják, nem mindenkinek lesz lehetősége munka mellett dolgozni.”- vélekedett a pénztár ügyvezető igazgatója, Nagy Csaba.

25 éve együtt! Ünnepeljen velünk!

bonbons

Regisztráljon most és ajándék szakmai könyvet nyerhet!

Nem teszünk félre, pedig tudjuk, hogy az állami nyugdíj önmagában nem elég!

A figyelmeztető jelek ellenére, az öngondoskodási index eredményei azt mutatják, hogy a megkérdezettek 65 százalékának nincs tartaléka és nem is tervez megtakarítani a nyugdíjas évekre. Ez ezért érdekes, mivel az 1500 megkérdezettnek, mindössze három százaléka, azaz 45 ember vélte úgy, hogy az állami nyugdíj biztosan elegendő lesz a megélhetéshez.

Aki félretesz, az egyre tudatosabb

A nyugdíjpénztár egyébként az utóbbi egy évben azt tapasztalta, hogy a hazai lakosság egy része felismerte: a boldog nyugdíjas évekért tennie kell. Csak 2015-ben, eddig 8 900 új pénztártaggal bővült a piacvezető pénztár taglétszáma. Ráadásul az utóbbi egy évben az egy főre eső átlagos havi befizetés is emelkedett 9 750 forintról 10 500 forintra.

A 20 százalékos adó-visszatérítés sokaknak számít

„A tavalyi évben mintegy 60 százalékkal, 2,5 milliárd forintra emelkedett az eseti, egyéni pénztári befizetések összege 2013-hoz képest. Ez számunkra azt mutatja, hogy a hazai lakosság egyre nagyobb része jött rá, hogy nemcsak a boldog nyugdíjas éveket biztosíthatja, hanem a 20 százalékos adó-visszatérítésre is jogosult lehet, akár havi rendszerességgel, akár évente egyszer kétszer, de gyarapítja nyugdíjpénztári megtakarításait. A 2015-ös évben is azt tapasztaljuk, hogy a pénztártagok élnek az eseti befizetés és a 20%-os adó-visszatérítés lehetőségével”- tette hozzá Nagy Csaba.

Boldog Nyugdíjas kampány

A nyugdíjpénztár a pozitív tendenciák ellenére továbbra is fontosnak tartja felhívni a lakosság figyelmét arra, hogy a jelenlegi társadalmi trendek alapján, ha olyan nyugdíjas éveket szeretnének maguknak, amilyet ma elképzelnek, saját maguknak is nem nagy összeggel, de rendszeresen kell megtakarítaniuk. Az öngondoskodási index alapján a lakosságnak mindössze 3 százaléka rendelkezik nyugdíjcélú megtakarítással. Ezért elindították a Boldog Nyugdíjas Kampányt, melynek segítségével arra szeretné felhívni a figyelmet, hogy mind pénzügyileg, mind egészségügyileg gondoskodnunk kell saját magunkról.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2014. március 27.
Vancsura István, a NAV megszüntetett Kiemelt Ügyek Igazgatósága RAPID ellenőrzési főosztályának volt vezetője (j) és Horváth András, volt adóhivatali dolgozó a Levegő Munkacsoport Áfabotrány: kitálal egy volt NAV-vezető címmel tartott sajtótájékoztatóján Budapesten a MagNet Házban 2014. március 27-én.
MTI Fotó: Soós Lajos

Az ember, aki legyűrte a NAV-ot és a NER-t

Kommentek

Migrants make their way through the countryside after they crossed the Hungarian-Croatian border near the village of Zakany in Hungary to continue their trip to north on October 16, 2015. Hungary said it will shut its border with Croatia at midnight, closing a major entry point for migrants bound for northern Europe, weeks after a similar move on its Serbian frontier triggered clashes with refugees.    AFP PHOTO / HANNA SONIA / AFP PHOTO / HANNA SONIA
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.